Fotolii de Hida in magazinele IKEA

Fotolii de Hida in magazinele IKEA

In 1996, Ioan Alexa deschidea la Chendremal, un mic atelier de tamplarie, continuand, astfel, traditia din familia sa. “Tatal meu a fost tamplar, asa ca am crescut cu rumegusul la nas. Am decis sa renunt la slujba pe care o aveam – sef sectie Tamplarie la Cooperativa Munca – si sa demarez propria afacere”, isi aminteste administratorul SC Obelix Impex Hida. La inceput, prin cei sase angajati, societatea producea, la comanda, usi si ferestre si furniza europaleti pentru Cemacon Zalau.
In 1999, managerului Obelix i s-a ivit oportunitatea mutarii activitatii de la Chemdremal, la Hida, in conditiile in care un spatiu al fostului IAS era scos la licitatie: “Mi se oferea, astfel, ocazia de a extinde si reorganiza productia, intr-un bazin forestier de unde ne puteam aproviziona cu masa lemnoasa necesara activitatii de debitare, la costuri reduse”. Mai mult decat atat, localitatea Hida fusese declarata zona defavorizata, ceea ce insemna ca agentii economici care fac investitii aici vor beneficia de facilitati fiscale.
Intr-o prima etapa, societatea onora comenzi sporadice pentru persoane fizice, dupa care a demarat o colaborare cu fabrica de scaune Ardudana din Ardud. “Timp de cativa ani am furnizat subansamble pentru unul dintre cei mai mari producatori de scaune tamplaresti din Romania”, se mandreste Alexa. Obelix Hida este, de circa opt ani, singurul furnizor de ambalaje din lemn pentru tevile produse de catre TenarisSilcotub.
In 2005, firma din Hida a semnat primul contract cu Taparo Targu Lapus, linie de productie a concernului suedez IKEA, cel mai mare distribuitor de mobilier si decoratiuni interioare din lume. Colaborarea dintre cele doua parti continua si in prezent, Obelix furnizand, zilnic, 210 rame pentru fotolii si circa 400-500 de tabureti, comercializati, ulterior, in lantul de magazine IKEA.
Dezvoltarea afacerii a impus atat investitii, cat si crearea de noi locuri de munca. Astfel, sustine Ioan Alexa, doar in 2008, valoarea investitiilor s-a apropiat de 200.000 de euro, in timp ce numarul salariatilor a ajuns la 50. Construirea unei noi hale de productie, in valoare de circa 250.000 de euro, ar putea fi demarata in perioada urmatoare, daca Taparo va castiga licitatia internationala organizata de grupul suedez IKEA. “Pentru noi, care lucram sub antrepriza, acest lucru ar insemna dublarea productiei si crearea a 20 de noi locuri de munca”, mentioneaza administratorului Obelix Impex.
Producatorul din Hida a realizat, in 2007, o cifra de afaceri de 3,7 milioane de lei si un profit de aproape un milion de lei. Pentru anul ce abia s-a incheiat, conducerea societatii estimeaza o crestere de 10-15% a indicatorilor financiari.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *