Un fenomen spectaculos a uimit sălăjenii, fiind vizibil duminică seară pe cer în aproape toate regiunile țării – o auroră boreală roşiatică.

Dacă la începutul apariției fenomenului au curs întrebările de uimire pe Facebook, odată elucidat ”misterul” cerului roșiatic, s-a dat și startul ”competiției” foto.

Putem afirma fără rețineri că, din Sălaj, Aurora boreală s-a văzut mai frumos decât în mult alte zone mediatizate.

Specialiștii au anunțat că Aurora boreală de duminică seara se încadrează în sfera fenomenelor extrem de rare deoarece, în mod obișnuit, este vizibil doar în regiunile nordice.

Aurorele de culoare roșie sunt rare și sunt produse de particulele de oxigen situate la înălțimi de peste 320 kilometri. Moleculele de azot produc aurore boreale de culoare albastră sau albastră-purpurie.

Aurora polară este un fenomen optic ce constă într-o strălucire intensă observată pe cerul nocturn în regiunile din proximitatea zonelor polare, ca rezultat al impactului particulelor de vânt solar în câmpul magnetic terestru. Când apare în emisfera nordică, fenomenul e cunoscut sub numele de aurora boreală. (În emisfera sudică, fenomenul poartă numele de auroră australă).

După spectacolul Aurorei, o furtună torențială cu tunete și fulgere ca-n miezul verii a oferit un nou spectacol de lumină care a surprins. Fenomenul a fost publicat de Severe Weather Alert – Salaj

https://www.facebook.com/100063544326027/videos/7433243683372429