octombrie 3, 2022

Fostul primar Sandu Bercean are sanse mari sa nu mai faca nici o zi de inchisoare din noua condamnare la 5 ani si 6 luni

Fostul primar din Meseseni de Jos, fost secretar al PSD Salaj, Sandu Bercean, a facut apel in cazul de coruptie in care a fost condamnat luna trecuta de judecatorii zalauani la 5 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, fiind a doua condamnare pe care fostul edil o primeste pentru fapte comise in calitate de primar al Comunei Meseseni de Jos. 

rn

Au mai declarat apel si inculpatii Stanescu Mihaela si Romeo, Tanasa Adrian, Pinte Bogdan si Ambroziu Ilies, judecati in acelasi dosar.
Tot in favoarea inculpatilor a declarat apel si Parchetul de pe langa Judecatoria Zalau, invocand faptul ca mai multi inculpati din acest dosar au fost condamnati in baza unui articol de lege care a fost abrogat. Este vorba de art. 17 din Legea 78/2000, abrogat pe 24 noiembrie 2012. Este printre putinele situatii cand procurorii sunt obligati sa faca apel in favoarea inculpatilor.
Fostul primar Sandu Bercean scapa astfel din start de trei dintre cele 6 pedepse pronuntate in acest dosar. Iar daca noul Cod Penal, care tocmai ce a fost adoptat miercuri de Camera Deputatilor, va fi publicat in Monitorul Oficial inainte sa se termine judecata apelului in dosarul lui Sandu Bercean, fostul primar are sanse foarte mari sa nu mai faca nici o zi de puscarie.

rn

Faptele si prejudiciul

rn

Judecatoria Zalau s-a pronuntat in 21 iunie in dosarul de coruptie al fostului primar PSD din Mesesenii de jos. Pentru cele sase infractiuni de care a fost acuzat, magistratii l-au condamnat pe Bercean la o pedeapsa de 5 ani si sase luni cu executare. Au fost trei infractiuni de abuz in serviciu. Pentru una dintre ele magistratii au stabilit o pedeapsa de 5 ani 6 luni, iar pentru alte doua fapte de abuz in serviciu pedepsele au fost de cate trei ani. Pentru o infractiune de fals intelectual judecatorii au stabilit 10 luni de inchisoare, iar pentru alte doua infractiuni de fals intelectual au decis pedepse de cate opt luni de inchisoare. Toate pedepsele au fost contopite de instanta, care a stabilit o pedeapsa finala de 5 ani si 6 luni de inchisoare cu executare.
Potrivit procurorului de caz, Liviu Corda, prim-procurorul Parchetului de pe langa Judecatoria Zalau, cele sase capete de acuzare care au constituit dosarul lui Sandu Bercean au avut la baza trei contracte pentru efectuarea a trei lucrari, toate semnate in perioada 2012 – 2013, cand Sandu Bercean era primar in functie. Lucrarile contractate – pentru reabilitarea Scoli din Mesesenii de Jos si pentru un studiu – nu au fost efectuate, dar au fost platite de primarie. Prejudiciul total estimat depaseste trei miliarde de lei vechi.

rn

Sandu Bercean a mai facut inchisoare
pentru achizitii publice de la firmele sotiei si fiului

rn

In 2014, Sandu Bercean a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu executare pentru conflict de interese in forma continuata, conflict de interese si fals intelectual.
Din cele sase luni, Sandu Bercean a executat o treime, adica cu putin peste doua luni. A devenit astfel primul primar din Salaj condamnat definitiv la inchisoare cu executare.
Potrivit rechizitoriului din dosarul care i-a adus condamnarea, in perioada 2007 – 2012 Sandu Bercean a achizitionat in numele Primariei Mesesenii de Jos, de mai multe ori, marfuri de la societatea sotiei sale si de la firma fiului sau, Bogdan, actualul primar.

rn

Dragnea si Bercean
au multe in comun

rn

Liderul PSD, Liviu Dragnea, si Sandu Bercean au deja foarte multe in comun. Ambii respira aerul Partidului Social Democrat, au fost condamnati pentru infractiuni de coruptie in aceeasi zi, 21 iunie, si se pot salva impreuna daca noul Cod penal modificat in parlament de PSD-ALDE va fi promulgat inainte de judecarea apelurilor din dosarele in care au fost condamnati pentru abuz in serviciu, la 3 ani si 6 luni Liviu Dragnea si la 5 ani si 6 luni Sandu Bercean.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.