Fostii angajati de la Armatura mor fara sa-si vada pensia intreaga

Fostii angajati de la Armatura mor  fara sa-si vada pensia intreaga

Prefectul i-a primit ieri pe reprezentantii fostilor angajati ai IAIFO si le-a promis ca face demersuri ca sa lise calculeze corect anii lucrati

rn

Prefectul Salajului, Florin Florian, si subprefectul Alexandru Vegh au primit ieri la ora 12.00 un grup de cinci reprezentanti ai fosilor angajati ai IAIFO. Asta dupa ce aproximativ 40 de fosti muncitori in fabrica IAIFO din Zalau au protestat joi, 22 martie, la ora 16.00, pe platoul de marmura din fata Prefecturii, pentru a atrage atentia autoritatilor si a cere ajutor pentru rezolvarea problemelor privind calcularea corecta a anilor lucrati.
Aproximativ 8.000 de fosti muncitori din fabricile din Zalau nu au obtinut acces la arhivele fostelor intreprinderi pentru a-si putea calcula corect pensia.
Pentru ca nu au avut acces la arhivele fostei Armatura, aproximativ 1.000 de fosti angajati de la aceasta intreprindere nu si-au primit la pensie drepturile cuvenite.

rn

Oamenii acuza Curtea de Apel Cluj
ca umbla cu ocaua mica pentru palmasi

rn

Unul din reprezentantii fostilor angajati, Iosif Gaidos, i-a spus prefectului ca unii nu si-au obtinut drepturile, in timp ce altii au reusit sa o faca prin demersuri juridice identice. Desi au avut acelasi expert judiciar, mai multi fosti muncitori de la IAIFO, inclusiv colegi de sectie cu care a lucrat la acelasi strung si in aceleasi conditii, au castigat la Curtea de Apel, iar astazi beneficiaza de grupa 2 de munca pentru anii lucrati la IAIFO, in timp ce altii nu si-au putut rezolva problema.
Oamenii mai sustin ca si Casa de Pensii Salaj a transmis instantelor un raport prin care spunea ca in cazul in care va da castig de cauza tuturor muncitorilor, Casa de Pensii va trebui sa reanalizeze peste 7.000 de dosare, ceea ce ar insemna ca li s-ar bloca activitatea. Iosif Gaidos sustine ca acest aspect semnalat de Casa de Pensii Salaj a speriat judecatorii de la Cluj si ca ar fi unul dintre motivele pentru care litigiile de munca au fost respinse pe banda rulanta. Iosif a spus ca raportul Casei de Pensii a fost fals intocmit si ca numarul dosarelor de reevaluat ar fi de 700, nu de 7.000.
Tot Iosif Gaidos a spus ca impactul bugetar ar fi fost si el foarte mic, pentru ca oamenii au de revendicat sume cuprinse intre 50 de lei si 250 de lei, ceea ce nu ar afecta bugetul national.
Ioan Bulzan a spus ca, anul aceasta, completul de judecata al Curtii de Apel Cluj care a dat castig de cauza multora dintre fostii lui colegi, i-a respins cauza lui.
Subprefectul Alexandru Vegh a facut o remarca legat de completele de judecata si a afirmat ca din cele 5 complete de judecata ale Curtii de Apel Cluj, a dat castig de cauza doar un singur complet si doar la 20 la suta dintre fostii angajati ai IAIFO.
Oamenii s-au mai plans prefectului ca instanta clujeana face discriminare si ca, in acest an, nici un fost angajat al IAIFO nu a mai primit castig de cauza pe litigii de munca.

rn

Au muncit 28 de ani in conditii grele si acum
nu le ajung banii nici pentru medicamente

rn

Unul dintre cei prezenti la dialogul cu prefectul i-a spus acestuia ca acum in Parlament se discuta o lege pentru politistii care vor iesii la pensie, dar pentru oameni cum sunt cei de la fosta Armatura, care au lucrat 28 de ani in conditii foarte grele, nu se poate modifica legea pensiilor.
Oamenii se lupta pentru sume destul de mici, de 50 de lei sau 250 de lei in plus la pensie. O femeie ne-a declarat ca sotul ei, fost angajat la IAIFO, este acum bolnav la pat si ca dintr-o pensie de 1.000 de lei, 300 da doar pe medicamentele sotului. Pentru sotul ei, daca ar castiga litigiul in instanta, cei 200 de lei in plus la pensie ar insemna foarte mult. Femeia ne-a mai spus ca multi dintre fostii muncitori ai IAIFO care au asteaptat ani de zile ca cineva sa le rezolve problema au murit fara a beneficia o zi de drepturile la o pensie corecta.

rn

Prefectul Florin Florian a prezentat
solutiile prin care incearca sa rezolve
problema arhivei blocate la IAIFO

rn

Prefectul Salajului, Florin Florian, le-a promis oamenilor ca va incerca sa le rezolve problemele si le-a enumerat trei solutii prin care incerca sa le redea drepturile la pensie.
Prima actiune facuta de prefectul Florin Florian a fost inceputa chiar de saptamana trecuta, vineri, cand a luat legatura cu conducerea IAIFO Zalau si solicitat sa aiba o intalnire cu scopul final de a se obtine accesul oamenilor la arhiva. Potrivit subprefectului Alexandru Vegh, un demers similar a avut loc si in perioada cand Ionel Ciunt a fost prefect, doar ca actiunea s-a blocat din cauza faptului ca, in urma negocierilor, firma care trebuia sa preia arhiva a solicitat fabricii IAIFO o suma prea mare, cu care aceasta nu a fost de acord. Subprefectul ne-a mai spus ca in acest moment situatia este alta si ca IAIFO ar fi dispusa sa plateasca o anumita suma unei firme care sa preia arhiva.
A doua solutie prezentata de prefect a fost ca doi fosti angajati care au decizii diferite pe aceeasi speta sa prezinte documentele, pe care juristii prefecturii Salaj le vor analiza, iar apoi Prefectura Salaj va face o sesizare la Inspectia Judiciare, pentru a primi un punct de vedere.
Iar a treia solutie a fost sa se analizeze oportunitatea pentru a se face o modificare legislativa care sa le vina in ajutor fostilor muncitori de la IAIFO. Prefectul Florin Florian a luat act si de demersul deputatului Iuliu Nosa, care spune ca dupa ce cateva persoane care au fost vineri in audienta si i-au dat documente cu doua decizii diferite pe aceeasi speta, saptamana aceasta, deputatul va avea discutii cu expertii Comisiei de munca din Camera deputatilor pentru a gasi o varianta pentru acesti oameni, pentru a fi informati ce au de facut in continuare.

rn

Subprefectul Vegh spune ca arhiva e in siguranta
vreme de 50 de ani, pentru cine o mai trai atata

rn

In finalul discutiilor, subprefectul Alexandru Vegh a spus ca pentru care aceasta problema sa fie rezolvata este nevoie de acces la arhiva, problema pe care reprezentantii Prefecturii Salaj au spus ca vor incerca sa o rezolve cat mai repede. Vegh a tinut sa precizeze ca IAIFO are obligatia sa pastreze in bune conditii statele de plata 50 de ani, din care mai sunt cam 20 si ceva de ani, in care trebuie mentinute in stare buna.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *