Forfetarul si evaziunea

Foamea de bani pentru bugetul tarii i-a obligat pe actualii guvernanti sa recunoasca, oficial, ca evaziunea fiscala “este la un nivel foarte mare”, dupa cum spunea chiar premierul Emil Boc. La o prima analiza, a reiesit ca peste 240.000 de firme romanesti, adica aproape 40% din total, au declarat pierderi in 2007, desi cifra de afaceri (cumulata) a depasit 130 miliarde lei.
Suspectati ca trag statul pe sfoara, agentii economici vizati ar urma sa plateasca un impozit forfetar, o suma fixa stabilita in functie de cifra de afaceri sau de marimea firmei. Cele mai multe asemenea firme sunt din comert sau servicii si e greu de crezut ca traiesc, de ani de zile, desi declara ca lucreaza doar in pierdere.
Ministerul Finantelor a avansat si cateva cifre: 6.500 de lei pe an pentru microintreprinderi sau, la firme cu mai putin de 9 angajati si cifra de afaceri mai mica de 100.000 de euro, 3% din venituri ori 16% din profit.
Dupa cum era de asteptat, noul impozit forfetar preconizat de actualul guvern a starnit nemultumirea aparatorilor IMM-urilor. Si e de inteles. Cine sare-n sus de bucurie cand trebuie sa scoata bani din buzunar? Pe de alta parte, insa, din `90 incoace, fie si numai legislatia incalcita a creat si a incurajat raiul economiei subterane.
Impozitul forfetar nu va trimite firmele “plapande” la faliment, dar, cu siguranta, doar 6.500 de lei pe an de la peste 200.000 de firme inseamna ceva pentru buget. Cat despre supararea celor… forfetati, nu va dura prea mult. Si asta pentru ca, vorba optimistului, orice rau poate fi mai rau!

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *