februarie 9, 2023

„Fondul clasei” – o ilegalitate

Daca profesorii vor fi prinsi „in flagrant” vor fi sanctionati drastic.
Inspectorul scolar general, Ioan Abrudan, a tinut sa aduca cateva lamuriri in conferinta de presa organizata ieri la Inspectoratul Scolar Judetean cu privire la contributia pe care parintii a aduc unitatilor de invatamant, sub forma fondului scolii sau a fondului clasei. In urma materialului publicat luni in Graiul Salajului, Inspectoratul Scolar s-a sesizat cu privire la banii adusi de elevi in sistemul de invatamant. Abrudan a precizat ca regulamentul scolar prevede posibilitatea colectarii acestor sume de bani modice sub forma fondului scolii, nicidecum sub forma fondului clasei. Aceasta contributie ar trebui sa fie stabilita in mod normal numai de catre parinti, nici vorba sa fie implicati dirigintii sau directorii scolilor. Inspectorul a recunoscut faptul ca l-au sesizat si unii parinti cu privire la sumele de bani pe care le solicita unii profesori, dar acum s-a intins coarda.
Parintii nu pot fi obligati sa dea nici un leu
Ioan Abrudan a promis verificarea proceselor verbale de la sedintele cu parintii, dar a specificat ca acolo unde va descoperi nerespectarea regulilor, va aplica sanctiuni drastice. „Nu dicteaza nici directorul, nici profesorul, nici Inspectoratul Scolar cati bani se colecteaza de la elevi. In regulament se specifica clar ca este vorba de fondul scolii, colectat exclusiv la propunerea parintilor. Sumele n-au fost niciodata mai mari de 20 de lei. Cine nu procedeaza asa inseamna ca face un abuz; sumele sunt benevole. Parintele hotaraste daca poate, vrea, contribuie sau nu contribuie! Cine indrazneste sa faca obligatorie aceasta suma comite un abuz si incalca grav regulamentul. Doamne fereste sa indrazneasca cineva sa conditioneze plata acestei sume. Cine greseste, indiferent de la ce nivel, va fi sanctionat. Pentru ca ati consemnat in presa, va promitem ca vom include aceste probleme intr-o inspectie tematica. Nu vrem sa facem reparatii capitale cu bani de la parinti! S-au facut investitii importante in scoli, acolo unde nu s-au facut, nu inseamna ca le fac parintii”, a declarat Abrudan.
Ioan Abrudan cere parintilor sa reclame abuzurile la Inspectorat
Parintii au fost sfatuiti de inspector sa semnaleze orice caz in care au fost solicitate sume mari de bani pentru fondurile scolilor. Totodata, parintii ar trebui sa stie ca nu-i obliga nimeni sa dea banii, iar copiii nu ar trebui discriminati: „Sa-l fereasca Dumnezeu pe un cadru didactic, de orice nivel, care conditioneaza evaluarea elevului sau atitudinea fata de elev la clasa de plata fondului. Daca nu s-a inteles acest lucru vom incerca sa-i facem sa inteleaga”, a subliniat Abrudan. Acesta a mai precizat faptul ca la sedintele cu parintii trebuiau discutate multe alte lucruri importante despre noutatile anului scolar, cum ar fi saptamana de „scoala altfel” sau evaluarea elevilor, nu avea prioritate colectarea fondurilor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut