octombrie 3, 2022

Folclorul si traditia – la rang de cinste de Zilele Zalaului

Prin cantec si joc locuitorii acestor taramuri si-au talmacit experienta, bucuria, durerea, nazuintele si dorurile. Prin urmare era firesc ca folclorul si traditia sa fie ridicate la rang de cinste in cadrul manifestarilor prilejuite de „Zilele municipiului Zalau”. Duminica dupa-amiaza, pe o vreme nu tocmai prietenoasa, pe scena din fata Casei de Cultura a Sindicatelor, solisti vocali si formatii de dansatori au etalat in fata sutelor de spectatori elementele de autenticitate, maiestrie si varietate a repertoriului din folclo-rul si traditiile noastre. „Socacitele” din Mesesenii de Jos ne-au amintit de atmosfera de mare veselie de la finalul unei nunti, formatia de dansuri maghiare „Terbete” ne-a incantat prin originalitatea repertoriului, iar Ansamblul Folcloric „Columna” al Casei Municipale de Cultura a smuls minute intregi de aplauze. Cantecele Alexandrei Chira au pus in valoare frumusetea folclorului de pe Valea Barcaului, zona in care autenticul ramane inca puternic inradacinat in realitate, dar mai ales in suflete. Nume cunoscute ale cantecului salajean precum Vasile Coca, Ileana Domuta Mastan, Aurora Moga, Rodica Pop Seling, (componenti ai Ansamblului Artistic Profesionist „Porolissum”), au fost apreciate de spectatori pentru felul in care au recreat atmosfera de sarbatoare la intalnirea cu oamenii care iubesc folclorul. Nici invitatii care au deja un nume pe tabloul etnosului romanesc nu au fost mai prejos. Au venit la Zalau cu dorinta sa-si valorifice din plin aptitudinile si talentul artistic. Si au reusit. Valeria si Traian Ilea, Florica Tomoioaga, Leontin Ciucur, Mariana Anghel i-au bagat in priza pe spectatori. Multimea a dansat, a ovationat, a fost la unison cu interpretii. Parca s-ar fi cunoscult, prin melos, de cand e lumea. Apogeul, daca putem spune asa, a fost atins la sfarsitul spectacolului, cand Mariana Anghel a interpretat cunoscute cantece cu profunde accente de patriotism, precum „C-asa-i romanul”, „Hai sa-ntindem hora mare”, „Noi suntem romani”. Din sutele de piepturi ale spectatorilor s-au inaltat minute in sir cantecele care ne-au adus aminte, daca mai era nevoie, ca noi am fost aici, pe aceste plaiuri, de cand apele si muntii. Tarziu, in noapte, cand reflectoarele s-au stins deja, pe platoul de marmura inca se mai fredona in surdina „asa este tot romanul/ si romani suntem cu toti”.
Dupa ce ne-a incantat privirile prin supletea si expresivitatea miscarilor in dupa-amiaza-de duminica, Ansamblul Folcloric „Columna” a plecat aseara in Franta pentru a participa la doua festivaluri internationale de folclor. E si aceasta o dovada a aprecierilor de care se bucura peste hotare ansamblul folcloric din Salaj. Informatiile despre evolutia artistilor salajeni pe timpul celor doua festivaluri ne vor fi furnizate de trimisul nostru special Paul Gorgan.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.