noiembrie 26, 2022

Folclorul si-a facut datoria de Zilele Zalaului

Folclorul, atat cel romanesc cat si cel strain, a fost pentru sarbatoarea Zilelor Zalaului un bun prilej de a cunoaste etnosul, cantecele, dansurile zerilor de comunitati din tara si de peste hotare. 

Festivalului Ecouri Mesesene s-a inscris in Zilele Zalaului, dar a inceput vineri la Jibou, pentru ca a cooptat manifestarea folclorica “Somes cantecele tale”, aflata la a XXXI-a editie. Interpreti din Macedonia, Slovenia, Cehia, dar si de talentati dansatori din Gorj, Maramures, Alba, Arad, Olt, Brasov si Salaj, au evoluat vineri la Jibou, iar ieri au putut fi vazuti pe scena instalata in spatele Primariei Zalau.
La Zalau, vineri, in cadrul Festivalului International de Folclor Ecouri Mesesene a fost prezent cu peste 300 de copii si tineri care au prezentat un program folcloric de aleasa tinuta artistica. Formtia de copii din Sag a aratat spectatorilor frumusetea dansului de pe Barcau, ansamblul “Bujorii Cehului” au prezentat o suita de dansuri de Sub Codru, “Somesul Junior” ne-a desfatat cu dansurile molcome de pe Somes. Au mai evoluat formatii de dansuri de la Palatul Copiilor, Liceul de Arta Ioan Sima, Deja, Ulciug, Cizer si Mesesul Junior.
Solistii vocali Alina Ploae, Marcel Avram, Ionel Morutan si neintrecuta Sava Negrean Brudascu au incantat si ei ieri auzul zalauanilor.

Mesterii populari – coltul cu Salajul autentic

Din cele 15 standuri amenajate pentru mesteri populari, doar vreao cinci-sase au promovat produse autentice, restul au fost tarabe cu kitsch-uri, imitatii, copii, articole de gust indoielnic.
Petru Teglas din Var este cunoscut atat in judet, cat si in afara pentru cosurile si mobila confectionata din nuiele de rachita. L-am intalnit la Zilele Zalaului cu un stand de impletituri care aveau trecere la vizitatori. “n special sticlele de doi litri cu impletitura care au trecut ca painea calda. Produsele sunt executate de el si de membrii familiei. “n Var si-a deschis un atrelier cu vanzare. “De nu cura, picura”, zice Petru Teglas, dand de inteles ca nu te poti imbogati din confectionatul cosurilor din nuiele, dar nici nu mori de foame.

Anica Moisi din Valcau de Jos s-a prezentat la Zilele Zalaului cu mai multe saturi de tesaturi in razboi, ii, stergare, fete de masa etc. Se plange printre altele ca intampina greutati in cultivarea canepii, ii trebuie tot felul de adeverinte si aprobari. Nu stie cat o mai lasa mainile si ochii sa tese, dar cat inca-i sanatoasa nu se da batuta. Am vazut in standul ei si o ie veche din panza pe care nu o vinde. Are peste 100 de ani. A adus-o sa vada lumea cu ce se imbracau stramosii nostri.
Valentin Popan din Cristolt este un vechi client al targurilor si manifestarilor culturale din judet. Cu palariile sale din paie de orz l-am putut intalni mai la toate evenimentele din Salaj. Chiar daca vara e pe sfarsite, omul spune ca palariile sale au trecut, chiar daca se vinde cu 20 de lei una. Sunt palarii din paie de orz, cosite cu coasa, uscate la umbra si implerite cu migala. El nu lasa ca obiceiul confectionarii palariilor din paie sa piara din zona Cristoltului.
Ca la toate expozitiile si targurile, Csibi Csaba din Borla a fost prezent cu vase din ceramica din zona Zalaului. Vasele din lut au avut cautare la vizitatori, tocmai pentru originalul picturii si calitatea smaltului.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *