Focare de pestă porcină active la Meseşeni şi Archid

Focare de pestă porcină active la Meseşeni şi Archid

Numărul focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) la porc domestic, la nivelul judeţului Sălaj, a scăzut de la 77 în 2021, la opt în acest an, la momentul actual fiind active două focare, la Meseşeni şi Archid, potrivit precizărilor făcute de directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, în cadrul şedinţei lunare a Colegiului Prefectural de miercuri, 16 noiembrie.

În 2021 au fost sacrificaţi 649 porci mistreţi infectaţi cu PPA, iar în acest an 55 de exemplare.

“Dacă nu cu mult timp în urmă fuseseră eradicate toate focarele de PPA din judeţ, iată că boala a reapărut, ceea ce înseamnă că bătălia cu acest virus foarte contagios şi rezistent nu s-a încheiat. Solicit DSVSA şi instituţiilor abilitate să aibă în vedere, ca şi până acum, punerea în aplicare a tuturor măsurilor de prevenire şi combatere a răspândirii PPA”, a precizat prefectul Dari Toma.

Pesta porcină africană este o boală infecţioasă, foarte contagioasă, care poate afecta porcii domestici şi sălbatici. Virusul pestei porcine africane se transmite prin contact direct între animale sau indirect, prin hrănirea animalelor cu lături care conţin carne sau produse secundare care provin de la animale infectate, căpuşe care s-au hrănit din animale infectate sau chiar prin ustensile, haine, furaje contaminate.

Virusul este foarte rezistent la acţiunea factorilor fizici, chimici şi biologici şi poate supravieţui mai mulţi ani în carnea congelată, rata de mortalitate la porcii domestici infectaţi cu acest virus fiind de 100%.

Pentru PPA nu există vaccin sau tratament, motiv pentru care prevenirea (măsurile de biosecuritate şi igienă) şi combaterea rapidă a potenţialelor focare sunt foarte importante.

About Author

1 Comment

  1. jh y

    Hapt amu in prag de sarbatori a aparut si pesta porcina. Bine ca in Spania si alte tari UE nu este pesta porcina. Numai in Romania. Cand va desteptati Romani?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *