Unii primari din judet ezita deocamdata. Altii se hazardeaza si fac promisiuni. Totusi, nu este exclus sa va treziti cu o surpriza si, de la anul, sa platiti impozite mai mari pentru casele, terenurile si masinile detinute
Guvernantii au permis autoritatilor locale sa majoreze cu 20 la suta nivelul taxelor si impozitelor percepute populatiei in 2010, fara a lua in calcul criza financiara ce a afectat bugetul fiecarei familii de romani. Procentul reprezinta rata inflatiei din ultimii trei ani, o astfel de „actualizare” fiind necesara, in opinia oficialilor de la Bucuresti, in conditiile in care valoarea impozitelor locale a ramas neschimbata din 2006. Ba mai mult, sustine Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor Publice, masura a fost solicitata de mai mult timp de catre reprezentantii mai multor administratii locale din tara. Astfel, spera initiatorii deciziei, la bugetul statului vor fi atrase venituri suplimentare de 970 milioane de euro.
Radu Capilnasiu, primarul municipiului Zalau
Nu ma pot pronunta deocamdata referitor la decizia pe care o vom lua. Vom trage o concluzie spre sfarsit de an, dupa ce vedem cum arata executia bugetara. Intr-adevar, foamea de bani este mare, indiferent ca vorbim despre bugetul local sau bugetul statului. Totusi, efectele nu vor fi deloc placute nici pentru persoanele fizice, nici pentru cele juridice. Acum, cand agentii economici o duc foarte greu, sa le mai atarnam un lant de gat… cu siguranta ii vom ingropa. O solutie pentru colectarea mai multor bani la buget ar fi largirea bazei de impozitare si diminuarea taxelor locale.
Eugen Balanean, primarul orasului Jibou
Nu luam in calcul o astfel de masura. Jibouanii se confrunta deja cu probleme financiare, asa ca numai de asta nu au nevoie acum. Ne-am angajat sa la imbunataiim conditiile de trai, nu sa le golim buzunarele. Intr-adevar, bugetul are nevoie de bani, dar asta nu ne da dreptul sa atentam grosolan la veniturile familiilor. De ce sa crestem povara de pe umerii contri-buabilului?! Sunt si asa destule taxe pe care omul trebuie sa le achite! Decizia Guvernului va crea cele mai mari probleme locuitorilor din comune si din orasele mici, cum este si Jiboul, unde rata somajului este mare, iar oferta locurilor de munca, aproape inexistenta.
Pop Emeric, primarul comunei Crasna
Sunt doua aspecte: cel al necesarului de surse de venituri si cel al puterii de plata a localnicilor. La tara, omul nu are bani. Agricultura este la pamant, porcii nu se mai pot vinde, procesatorii de lapte dau un pret de mizerie pe litru. In conditiile acestea, cum am putea sa le cerem si mai multi bani pentru putinul pe care il au? Totusi, daca nu majoram si noi, guvernantii ne vor putea imputa ca nu strangem destui bani ca sa ne asiguram costurile de functionare. Este exclus, insa, sa aplicam o crestere de 20 de procente. Daca trebuie sa urcam nivelul impozitelor locale, ne vom stradui sa o facem cu nivelul minim posibil.
Ioan Lazar, viceprimarul orasului Simleu Silvaniei
Vom analiza subiectul intr-o sedinta viitoare, impreuna cu consilierii locali, pentru a stabili masurile ce urmeaza sa fie luate pe plan local. O majorarea ar fi oportuna, privita din perspectiva nevoii de bani la buget, dar total nepotrivita, daca o privim din punct de vedere social.
Petru Satmari, primarul comunei Ileanda
Satele sunt imbatranite. Oamenii traiesc de pe o zi pe alta. Nu zic ca nu ar fi nevoie de bani la buget, dar cand ma uit pe cine ar trebui sa pun saua, imi dau lacrimile. Nu de la cei necajiti trebuie adunati bani. Nu este cinstit! De ce sa strangem latul in jurul gatului celor care si asa mai au putin de trait, cand mastodontii fura cu nerusinare? Ma gandesc la batranul care creste cu greu, in gospodarie, o oaie si un porc, are o casuta amarata si un petec de pamant si traieste din pensia de CAP. De la batranul acesta trebuie sa cer mai multi bani…
Dan Cordea, secretarul orasului Cehu-Silvaniei
Dupa cum prevede Codul Fiscal, nivelul taxelor si impozitelor locale valabile in 2010 trebuiau aprobate in sedinta de consiliu local pana cel tarziu la 31 mai 2009. Am respectat aceasta obligatie, darile urmand sa fie indexate, anul viitor, cu inflatia de 6,4 la suta.