FMI a cerut, luni, autoritatilor romane sa elimine subventiile acordate companiilor de stat cu datorii mari la buget, potrivit secretarului de stat in Ministerul Economiei Tudor Serban, care a precizat ca dintre cele zece companii monitorizate de Fond doar sapte ar putea rezista fara subventii. “Vor mai exista subventii la cel putin doua-trei companii”, a declarat Serban, dupa o intalnire cu reprezentantii Fondului, la sediul Ministerului Finantelor Publice.
El a precizat ca ar fi necesara pastrarea subventiilor la Compania Nationala a Huilei, CFR Instrastructura si CFR Calatori.
Serban a mai aratat ca printre masurile discutate cu FMI s-a numarat si disponibilizarea a 1.600 de persoane din sectorul mineritului si mai putini din cel energetic, fara sa avanseze o cifra in cel de-al doilea caz.
Guvernul si FMI au stabilit o lista cu zece companii de stat ale caror evolutii financiare vor fi monitorizate cu prioritate, in vederea reducerii volumului de subventii, conform scrisorii suplimentare de intentie la acordul stand-by incheiat cu institutia financiara.
Lista companiilor cuprinde Compania Nationala de Cai Ferate CFR, Societatea Nationala de Transport CFR Calatori, Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale, Metrorex, CFR Marfa, Electrocentrale Bucuresti, Societatea Comerciala Electrificare CFR si Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare.