decembrie 1, 2022

Florian Neaga: Lupta împotriva cancerului, o prioritate a sistemului medical

O campanie pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân va avea loc la Sâg și la Jibou. Medici de la Cluj vor efectua, gratuit, mamografii și teste Babeș-Papanicolau și HPV.

“Am găsit receptivitate la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca pentru a organiza și desfășura în județul Sălaj o campanie de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Într-o primă etapă, personal medical de specialitate va fi prezent cu aparatură și materiale la Sâg, în zilele de 14 și 15 noiembrie, și la Jibou în perioada 16-18 noiembrie.

Identificarea cât mai devreme a simptomelor sau modificărilor analizelor care suspicionează apariția unei afecțiuni neoplazice este cheia tratamentelor de succes, pentru vindecare. Orice efort – atât din partea personalului medical, cât și din partea pacienților – pentru organizarea și participarea la programe de screening este mai mult decât binevenit, dacă ne gândim câtă suferință fizică și sufletească aduce boala netratată la timp”, spune deputatul PSD de Sălaj, medicul Florian Neaga, implicat în organizarea acestei acțiuni.

Deputatul dă asigurări că lupta împotriva afecțiunilor canceroase reprezintă o prioritate a sistemului medical.

“Țin să subliniez reușita legislativă prin care se aprobă Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului. Aceasta lege, la a cărei realizare a avut un rol deosebit Prof. Dr. Patriciu Achimaş-Cadariu, susținută de toți colegii parlamentari și care a fost promulgată recent prevede că toţi cetăţenii au dreptul garantat de stat la servicii medicale de prevenire, diagnostic şi tratament al cancerului, la proceduri de îngrijire, inclusiv îngrijiri paliative. Totodată, presupune și alte forme de ajutor de ameliorare a situației celor afectați de cancer, cum sunt servicii sociale şi indemnizaţii lunare de hrană. Implementarea Planului national de prevenire şi combatere a cancerului va fi asigurată cu finanțare prin Ministerul Sănătății, prevăzută în lege”, a declarat social democratul Florain Neaga.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *