noiembrie 30, 2022

Flora, fauna, vegetaţia Sălajului, in atenţia cercetătorilor romani şi străini

Centrul de Cercetări Biologice din Jibou a fost vineri şi sâmbătă gazda unei prestigioase sesiuni ştiinţifice internaţionale cu titlul “Flora, vegetaţia, fauna, ecologia şi ocrotirea patrimoniului natural al Sălajului”. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, parteneri fiind Centrul de Cercetări Biologice Jibou, Muzeul de Ştiinţele Naturii Budapesta, Consiliul Judeţean Sălaj şi Agenţia de Protecţie a Mediului Sălaj.
Alături de reprezentanţi ai instituţiilor publice sălăjene, au fost prezenţi reprezentanţi ai Academiei Române – cercetător ştiinţific Dan Munteanu şi cercetător ştiinţific Gavril Negrean -, ai Muzeului de Ştiinţe al Naturii Budapesta – director dr. Carol Caracsony şi dr. Alexandru Wilhem. Din partea organizatorilor şi-au făcut prezenţa la sesiune prof univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” Arad, prof univ. dr Gavril Ardelean, manager al Proiectului de Cercetare a Sălajului, prof. univ. dr. Aurica Grec, director APM Sălaj şi director al Filialei Zalău a Universităţii de Vest “Vasile Goldiş”.
După deschiderea festivă din prima zi au urmat trei sesiuni de comunicări ştiinţifice, care de care mai interesantă. În cea de a doua zi, paricipanţii la sesiune s-au bucurat de o excursie de documentare ştiinţifică la Grădina Zmeilor, în Gîlgău, precum şi la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi la Galeria de Artă “Ioan Sima”.
Rezultate spectaculoase
Cercetarea florei, faunei şi vegetaţiei judeţului Sălaj a constituit obiectul unui amplu proiect de cercetare care a implicat un număr de 50 de cercetători. stop_coloana Rezultatele n-au întârziat să apară. Ele au fost spectaculoase, mai ales că s-a făcut un remarcabil inventar al patrimoniului natural al Sălajului. Astfel, s-au identificat peste 1.500 de specii de plante, 400 de specii de vertebrate şi câteva specii de nevertebrate. Totodată, s-au identificat mai multe specii noi pentru România. Au fost inventariate 160 de asociaţii vegetale şi s-a alcătuit o colecţie de insecte (coleoptere şi lepidoptere) însumând un număr de 250 de exemplare. Colecţia a fost predată Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.
Pe viitor, o lucrare complexă – Monografia Sălajului
Potrivit informaţiilor furnizate de Aurica Grec la finalul sesiunii, valorificare rezultatelor cercetării se va realiza pe mai multe paliere: publicare în revista “Ştiinţele Vieţii” a unor lucrări ştiinţifice privind fauna şi flora Sălajului; elaborarea unor propuneri de măsuri de management ecologic şi chiar economic care să fie înaintate autorităţilor locale şi judeţene; realizarea unor acţiuni de diseminare a informaţiei despre patrimoniul natural al Sălajului în rândul populaţiei. Şi nu în ultimul rând Monografia Sălajului, care va fi realizată ca rezultat al acestui proiect, va reprezenta cea mai amplă şi mai complexă lucrare în acest domeniu de cercetare la nivelul unui judeţ din România.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *