noiembrie 29, 2022

Flagrantul ca-n filme de la Virșolț, in care au fost prinși falșii inspectori de integritate

Primarul comunei Vîrșolț, Breda Lajos, relatează în exclusivitate pentru Graiul Sălajului povestea flagrantului prin care s-a pus stop unei înșelăciuni care a făcut de râs județul. Câțiva gorjeni au convins o mulțime de primari că sunt inspectori de integritate și că trebuie să semneze cu ei contracte de mii de euro.
Procurorii tocmai au făcut public înainte de Crăciun dosarul în care falșii inspectori de integritate au semnat contracte cu 23 de primării din Sălaj cu pretenția că le fac un audit contra cost. Dacă mulți primari au fost de acord să plătească din bani publici acest “audit” – cu naivitate, sau cu interesul de a fi protejați -, primarul din Vârșolț a fost piesă-cheie în demersul împotriva grupării gorjene care a venit cu tupeu să facă bani pe seama primăriilor sălăjene.
Flagrantul a fost organizat în Primăria Vîrșolț, moment în care au fost reținuți și apoi arestați preventiv falșii inspectori de integritate.
“Am primit în 19 noiembrie, prin fax, un document din care reieșea că urmau să vină inspectorii și la mine, ca la ceilalți colegi. Am semnalat procurorilor, care au și venit atunci. Le-am spus că mi se pare suspect, semnătura nu semăna cu antetul și le-am spus că mi se pare că sunt niște inspectori falși. Atunci s-a organizat flagrantul. La ora 9.00 au venit mașinile de poliție, procurori, jandarmerie. În momentul când au intrat la mine în birou să semnez contractul, au intrat și procurorii, au prins-o pe Bersu Daniela, au încătușat-o și au dus-o la Zalău. Mașina, un Logan cu care Bersu a venit, cu numere de București, au lăsat-o în curtea primăriei. Au percheziționat apoi mașina și așa s-a terminat cu grupul lor de acțiune. Procurorii și cu mine am intrat în dispozitiv la ora 7.00, aveam totul pregătit să o întâmpinăm pe cântăreața Daniela. Am avut un plan dinainte stabilit. Am stabilit tot, pe unde intră, cum pun documentele pe masă, cum semnez și eu contractul ca să existe proba. A trebuit să semnez ca să decurgă efectul flagrantului. Eu oricum nu semnam așa ceva, am raportat că mi se par suspecți. Și pentru că au zis că sunt de la București, apoi de la Cluj. Eu le-am spus oricum că nu am avere, nu am nimic, decât arma de militar și atât. A zâmbit domnișoara când i-am spus că eu dorm aici în primărie, că nu am avere. I-am prezentat niște documente, am mai stat 10 minute să povestim stop_coloana și apoi au venit și au ridicat-o. Domnișoara a tot amenințat procurorii că sună avocatul la București, dar nu a fost lăsată să pună mâna pe telefon. Înainte de flagrant, eu am întrebat-o dacă nu îmi dă un exemplar din contract, dar nu avea. La fel, de la mine trebuia să meargă la Pericei. Mă tot sunau de acolo că dacă a terminat la mine să o primească la Pericei. Acolo s-au adunat mai mulți primari pentru a îi cere Danielei copia după contract. De la Pericei trebuia să mai ajungă și la Hereclean. Am mai întrebat-o cât mă costă mi-a spus că mi-a pus mai puțin decât la ceilalți; mie mi-a pus doar 3.000 de euro prețul contractului. Tot flagrantul a fost filmat, toate documentele, toate ștampilele, tot. Ea a tot amenințat în continuare, dar nimeni nu a mai luat în considerare ce zicea. Când au intrat, eu știam că sunt procurorii de flagrant, dar m-am făcut că nu știu. Fata a început să spună că sună la București, la stânga, la dreapta; nu s-a speriat prima dată așa tare. Ea tot a zis că e de la ANI, de la București. Îmi spunea că dacă am ceva probleme ei ne rezolvă problemele. Mi-a cerut câteva hârtii și apoi a zis că se grăbește la Pericei și Hereclean. Eu am tot întrebat-o care e misiunea ei, și a spus că tot ce face e ca să ne ajute să încasăm impozitele și taxele. De nu era flagrant, o scoteam afară în șuturi, că nu era credibilă. Mi-a cerut balanța, ce contracte avem cu firmele private, bilanțul primăriei și așa mai departe. Au scris dinainte ce să pregătim”.
Primarul din Vîrșolț spune așadar că “inspectorii” nu erau credibili. El este singurul însă care a semnat contractul de dragul flagrantului. Alți 22 de primari l-au semnat fără să-și pună semne de întrebere pe ce dau banii. Primăriile păcălite sunt Fildu de Jos, Hida, Almașu, Zimbor, Cuzaplac, Vârșolț, Bocșa, Bobota, Chieșd, Sînmihaiu Almașului, Sarmașag, Dobrin, Sălățig, Ip, Valcău de Jos, Nușfalau, Boghiș, Halmașd, Marca, Samșud, Maieriște, Horoatul Crasnei și Dragu.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *