Fiscul salajean a facut anul acesta 41 de sesizari penale, estimand un prejudiciu de aproape 34 de milioane de lei

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj și-a facut publica activitatea pe primele noua luni ale anului 2015, din care reiese ca pâna la 30 septembrie a facut sesizari penale în 41 de cazuri în care a constatat elemente ce pot întruni conditii de infractiune, estimând un prejudiciu la bugetul de stat de 33.870.613 lei.

Principalele mecanisme de fraudare constatate sunt înregistrarea în evidența contabila a unor achiziții de bunuri și servicii de la parteneri care nu recunosc tranzactiile respective; înregistrarea în evidența contabila de achiziții de la societați inactive sau “fantoma”; achiziții neînregistrate în evidențele contabile și care nu au putut fi ulterior justificate; livrari de bunuri interne mascate sub forma unor livrari intracomunitare de bunuri, în scopul neachitarii taxei pe valoarea adaugata; venituri neînregistrate de contribuabil identificate din neconcordanțele rezultate din declarația D394; achiziții intracomunitare neînregistrate de contribuabil identificate din neconcordanțele rezultate din declarația D390; diminuarea taxei pe valoarea adaugata prin mecanismul înregistrarii în mod repetat a unor facturi de avansuri neachitate de la parteneri afiliați, tranzacții care nu au avut conținut economic; înregistrarea de ahiziții de prestari de la parteneri care în urma verificarilor s-a constatat ca erau în imposibilitatea fizica și faptica de a efectua acele prestari.
Cazurile frecvente ale sesizarilor penale cu prejudicii semnificative sunt cele de constituire a unor grupuri infracționale în scopul fraudarii TVA și impozitului pe profit. De regula, societați “tip fantoma” atrag în grupul infracțional operatori economici cu activitate economica reala și comportament fiscal adecvat. Se deruleaza o serie de tranzacții în lanț în grupul constituit în scopul sustragerii de la plata a obligațiilor fiscale.
La aceste acțiuni de inspecție fiscala, organul fiscal se confrunta cu o serie de dificultați, în sensul ca pe langa controalele încrucișate efectuate, care necesita timp, se primesc o serie de informații de la organe de cercetare și urmarire penala (DNA, DIICOT, Parchet, Antifrauda, Poliție). În aceste cazuri, Inspecția Fiscala deruleaza procedura suspendarii, conform Ordinului 467/2013, ceea ce conduce la o durata mare a inspecțiilor fiscale, se arata în raportul AJFP Salaj.

Inspecțiile fiscale și controalele inopinate au scos la suprafața 125 de milioane de lei

Raportul Fiscului salajean arata ca Inspectia Fiscala din cadrul AJFP Salaj a efectuat în perioada ianuria – septembrie 595 de actiuni, din care 347 la persoane juridice și 248 la persoane fizice. Din totalul acțiunilor de control, 253 sunt inspectii fiscale si 342 controale inopinate si încrucisate. stop_coloana
Obligatiile stabilite suplimentar pentru cei controlați sunt în cuantum de 125.535.600 de lei. Din care TVA de 93.282.399 lei, impozit pe profit, venit si micro de 19.497.708 lei, impozite asupra veniturilor salariale, impozit dividende și alte impozite de 7.176.263 lei, accize de 4.134.823 lei, amenzi si confiscari de 1.444.407 lei. Din ponderea obligațiilor stabilite suplimentar, TVA reprezinta 74,31 la suta.
Din analiza comparativa cu perioada similara a anului trecut, rezulta ca obligatiile suplimentare stabilite în urma acțiunilor Inspecției Fiscale au crescut cu 31.734.610 lei, de la 93.800.990 lei în 2014 la 125.535.600 lei în 2015, reprezentând o creștere de 33,83 la suta.
În perioada analizata au fost înregistrate 183 de falimente, 82 de cazuri de procedura generala a insolvenței și 28 de reorganizari judiciare. Totalul creantei AJFP Salaj înscrise la masa credala în cele 293 dosare a fost de 167 milioane de lei, iar totalul creantei recuperate în cursul procedurii a fost de 18,61 milioane de lei lei.

Finanțele și-au depașit planul de încasari cu peste 9 la suta

Având un total de 22.104 de contribuabili administrați la 30 septembrie (12.595 persoane fizice și 9.509 persoane juridice), AJFP Salaj a colectat venituri bugetare de 517,5 milioane de lei, gradul de realizare a programului de încasari fiind de 109,09 la suta. Din datele prezentate rezulta ca în primele noua luni ale anului 2015, încasarile au înregistrat o crestere de 7,83 la suta fața de aceeași perioada a anului trecut (când au fost colectați 479,9 milioane de lei). Cu alte cuvinte, s-au colectat cu 37,6 milioane de lei mai mult.
Gradul de conformare voluntara la plata obligatiilor fiscale, reprezentând ponderea sumelor stinse în termen din totalul sumelor declarate de plata (sume achitate în termen de catre contribuabili din proprie initiativa) a fost de 80.91 la suta în prioada ianuarie-septembrie.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut