Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat operatiunea „Iceberg”, care reprezinta o actiune de verificare fiscala a celor mai mari companii, acoperind toate domeniile de activitate economica din Romania, potrivit unui comunicat de presa transmis ieri, joi 24 ianuarie. 

rn

„Operatiunea Iceberg se va desfasura pe intreaga durata a anului 2019 si presupune intensificarea controalelor si eficientizarea derularii acestora la companiile mari, cu scopul mentinerii unui tratament echidistant pentru toate categoriile de contribuabili care desfasoara activitati in Romania”, au anuntat reprezentantii Fiscului.
Principalele directii de actiune ale ANAF, in perioada urmatoare, sunt combaterea fenomenului externalizarii profitului, verificarea manierei in care companiile mari gestioneaza relatiile economice intre companii din grupul din care fac parte si destructurarea lanturilor tranzactionale organizate in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale prin identificarea si instrumentarea fenomenelor de frauda fiscala cu implicatii fiscale negative semnificative asupra bugetului statului, a mai informat Fiscul.
„in vederea realizarii obiectivelor, la nivelul ANAF s-a constituit o echipa de lucru formata din specialisti din cadrul Agentiei, care va initia verificari fiscale la contribuabilii cu activitate de impact in toate domeniile de activitate economica. Acestea vor avea la baza evaluarea riscului pentru fiecare contribuabil, raportat la dispozitiile Codului de procedura fiscala precum si a legislatiei din domeniu”, au detaliat reprezentantii Fiscului.
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici reafirma la inceputul acestei luni ca Fiscul se va concentra in acest an pe marii contribuabili, pe multinationale, pentru ca trebuie sa se ocupe de companiile ce recurg la optimizari fiscale pentru a diminua platile de impozite catre stat.
„Nu mici agenti economici sunt problema, trebuie sa cheltuim resursele pentru a vedea exact ce se intampla in economie”, a spus ministrul, reiterand de fapt ceea ce a spus si la inceput de decembrie. Atunci afirma ca statul consuma foarte multe resurse cu verificari la firmele mici, iar abordarea va fi schimbata si Fiscul isi va concentra mai mult controalele pe firmele mari si mijlocii. Numai ca de data aceasta ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, si-a clarificat mai bine tinta – multinationalele.

rn

Conform noii viziuni, in Salaj se pot astepta sa fie luate la rost cele doua multinationale din Zalau, Tenaris Silcotub si Michelin, cei mai mari angajatori din judet, cu aproximativ 3.000 de salariati – si care tin de fapt economia Salajului in picioare.