Fișa postului redevine obligatorie la locul de muncă

Regulamentul intern și fișa postului redevin obligatorii la locul de muncă.

Ordonanța de urgență care a stabilit, în mai 2021, că regulamentul intern și fișa postului sunt opționale pentru microîntreprinderile cu până la nouă salariați a fost respinsă prin Legea nr.275/2022, astfel că efectele acesteia au încetat în data de 6 octombrie, odată cu intrarea în vigoare a noului act normativ.

Conform specificațiilor de la litera F din contractul individual de muncă, atribuţiile postului sunt prevăzute în fişa postului, anexă la contract. Simpla întocmire a unei fișe de post, acolo unde ea nu există la acest moment, nu este suficientă, atrage atenția ITM Sălaj. Se impune încheierea unui act adițional pentru a respecta dispozițiile art. 17alin (5) din Codul muncii care prevede că ”Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adițional la contract…”

Fișa postului este un document care precizează sarcinile și responsabilitățile ce-i revin titularului postului, condițiile de lucru, standardele de performanță, precum și caracteristicile personale necesare angajatului pentru îndeplinirea cerințelor postului.

Fișa postului nu poate fi modificată fără acordul părților și fără încheierea unui act adițional.

De asemenea, întocmirea regulamentului intern redevine obligatorie, fiind reglementată de Codul Muncii prin articolele 241-246. Acestea prevăd condițiile de întocmire „cu consultarea sindicatului sau a reprezentanților salariaților”, categoriile de dispoziții obligatorii de prevăzut în acest document (articolul nr. 242), dar și informații despre aducerea la cunoștința salariaților. 

Regulamentul intern este un act juridic al angajatorului prin care se stabilesc o serie de reguli aplicabile la locul de muncă.

Odată cu respingerea OUG.nr.37/2021, microîntreprinderilor le revine, de asemenea, obligația de a ţine la locul de muncă evidenţa orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidenţierea orelor de începere şi de sfârşit ale programului de lucru, conform prevederilor art.119 alin.1 din Codul muncii.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut