februarie 4, 2023

Firmele sălăjene duc în spate economia și-n vreme de criză

La fel ca în fiecare an, Camera de Comerț și Industrie Sălaj premiază și în 2021 companiile care au făcut performanță în încercarea lor de a ține pornite motoarele economiei locale, chiar și în vremuri de criză.

Mediul privat este cel care simte cel mai bine, pe propria piele, efectele lacunelor sau inadvertențelor legislative, a crizelor economice, inclusiv a celor sanitare dacă ne referim la ultimii doi ani. Iar eforturile lor de a răzbate merită cu adevărat apreciate.

Topul Județean al Firmelor 2021, realizat prin aplicarea unei metodologii unice, complexe și unitare la nivel național, este întocmit pe baza datelor financiar-contabile din bilanțurile depuse de companii la finele anului 2020. Sunt luați în calcul toți agenții economici pentru care legea prevede depunerea bilanțului contabil (excepție fac PFA, AF, II, în sarcina cărora nu există o astfel de obligație).

Topul consolidează cultura de business din județul Sălaj și oferă distincții celor mai performante companii care au o importanță majoră în economia sălăjeană. Ediția din acest an premiază cele mai performante companii din 7 domenii de activitate – industrie, servicii, comerț și turism, cercetare-dezvoltare și high-tech, agricultură, silvicultură și pescuit și construcții.

“Ne asumăm în continuare responsabilitatea de a transmite un mesaj puternic pentru sprijinirea antreprenorilor sălăjeni și ne implicăm în mod constant în promovarea intereselor companiilor care activează în județul Sălaj. Topul Județean al Firmelor, realizat de Camera de Comerț și Industrie Sălaj, rămane cel mai important moment de celebrare a mediului de business din județul Sălaj. Felicit toate companiile care sunt premiate. Știu că ați trecut printr-o perioadă dificilă și faptul că ați mers înainte, că ați reușit să obțineți rezultate reprezintă un lucru remarcabil și arată capacitatea dumneavoastră de a face față unor provocări la care nu se aștepta nimeni”, spune Paul Morar, președintele Camerei de Comerț și Industrie Sălaj.

Anul 2019 a fost unul bun. Pandemia a lovit din plin în 2020

Potrivit unor statistici furnizate de Camera de Comerț și Industrie Sălaj, la solicitarea Graiul Sălajului, economia județului era pe un trend crescător înainte de pandemie. Din 2017 până în 2019 se poate observa o creștere constantă a cifrei de afaceri, a profitului obținut de companiile sălăjene, a numărului de angajați.

În 2020, chiar dacă numărul firmelor din județ a crescut, în bună măsură pentru că mulți români s-au întors din străinătate și au încercat să pună pe picioare o afacere, acești indicatori au înregistrat scăderi.

Dacă în 2019 cele 7.276 de firme din județ aveau o cifră de afaceri totală de 8.856.141.671 lei, un profit din exploatare total de 852.136.078 lei și 28.858 de salariați, în 2020, când a venit pandemia peste noi, deși numărul firmelor din Sălaj a crescut la 7.469 (cu 2,7 la sută mai mult), acestea au avut împreună o cifră de afaceri de 8.171.383.056 lei (cu 7,7 la sută mai mică), un profit din exploatare de 788.747.685 lei (cu 7,4 la sută mai mic) și 27.837 de salariați (cu 3,5 la sută mai puțin).

O situație mai detaliată este prezentată în graficul de mai jos:

La nivel județean, 1.439 de companii figurează în Top 10

În Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț și Industrie Sălaj, 1.439 de companii din diferite domenii de activitate au reușit să se claseze pe primele 10 poziții.

Pe primul loc avem 447 de companii. Acestea au o cifră de afaceri totală de 4.688.551.448 lei, un profit total din exploatare de 518.727.367 lei și 10.159 de salariați.

Pe poziția a doua se clasează 260 de firme, care însumează o cifră de afaceri de 726.508.419 lei, un profit din exploatare de 87.532.266 lei și 2.678 de salariați.

Pe poziția a treia se află 174 de companii, cu o cifră de afaceri de 356.866.947 lei, un profit din exploatare de 49.127.443 lei și 1.546 de salariați.

Pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate activează în servicii, comerț și industrie, iar cele mai puține în turism și cercetare și dezvoltare.

O situație mai detaliată este prezentată în graficele de mai jos:

Datele statistice și graficele au fost furnizate de Camera de Comerț și Industrie Sălaj, la solicitarea expresă formulată de Graiul Sălajului.

Lista firmelor clasate pe primele trei poziții ale clasamentului este disponibilă aici:

1 thought on “Firmele sălăjene duc în spate economia și-n vreme de criză

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut