Legea preventiei a intrat in vigoare pe 17 ianuarie. Potrivit acestui act normativ inspectorii de stat nu mai aplica amenzi firmelor la prima abatere, ci doar un avestisment cu conditia ca societatile sa remedieze problemele intr-un anumit interval de timp. 

rn

Totuti lista nerguluilor pentru care firmele scapa de amenzi a aparut abia in 5 februarie in Monitorul Oficial, ceea ce imseamna ca incepand de azi se poate aplica Legea preventiei.
In forma sa finala documentul nu mai cuprinde lista faptelor care constituie contraventii (fapt care nu prezinta un grad de pericol ridicat) si pentru care contribuabilii sunt mai intai avertizati si nu amendati. Concret aceasta lista trebuia aprobata de Guvern pana pe 15 ianuarie 2018, astfel incat sa nu mai fie nevoie de aprobarea Parlamentului, dar acest lucru nu s-a intamplat pe 25 ianuarie, iar ieri a aparut in Monitorul Oficial hotararea Executivului.
Legea prevenirii cunoscuta initial ca Legea preventiei ofera firmelor gasite cu neregului in timpul unui control un ragaz de 90 de zile calendaristice pentru a-si corecta problemele constatate. Astfel inspectorii de stat nu mai aplica amenzi la prima constatare a unei fapte, insa cu conditia ca aceasta sa fie contraventionala, nu de natura penala. Asadar pentru faptele care constituie conrtaventii si sunt prevazute de anumite acte normative este acordat contribuabilului un termen in care aesta sa poata sa corecteze neregulilor constsatate si sa se conformeze dispozitiilor legale. Lista contraventiilor cuprinde un numar de 70 de fapte de abatere de la anumite acte legistative care sunt in vigoare. Domeniul este vast, de la clasificarea carcaselor de bovine si porcuine la ariile protejate, de la retrocedarea unor bunuri care au apartinut cultelor religioase pana la peambalarea produselor in functie de masa si volum.
In momentul in care inspectorii descopera o neregula la firme de natura contraventionala, ei nu mai aplica sanctiunea contraventionala la prima constatare a unei fapte. Regula se aplica o singura data la trei ani pentru fiecare contraventie Potrivit prevederilor din actul normativ mecanismu de functionare a prevenirii este urmatorul: inspectorul incheie un proces verbal de constatare a neregulilor si anexeaza un plan de remediare care cuprinde aspecte ce trebuie remediate precum si termenul de conformare pentru fiecare fapta. Termenul de remediere este de 90 de zile calendaristice. In termen de 10 zile de la data de expirarii termenului de remediere inspectorul reia controlul. In cazul in care se constatt ca nu au fost resprectate obligatiile stabilite in plnul de conformare, in termenul acordat, organul de control aplica sanctiunile prevazute in actele normative. Totodata este important sa precizam ca un contribuabil pote beneficia de masurile de prevenire o singura data pentru fiecare fapta care constituie contraventie intr-un termen de trei ani.