Firmele din Zalau sunt obligate de Primarie sa plateasca scump onoarea de a fi motorul economiei salajene

Firmele din Zalau sunt obligate de Primarie sa plateasca scump onoarea de a fi motorul economiei salajene

Primaria Zalau si-a dat in petic si a picat examenul referitor la dorinta si capacitatea de a incuraja mediul economic din orasul care concentreaza jumatate din potentialul Salajului. 

rn

Municipalitatea a decis de la 1 ianuarie includerea zonei industriale in zona de impozitare A, cea mai scumpa. Ceea ce inseamna ca terenurile firmelor din zona industriala, care fac in general productie, sunt impozitate ca si cele din centrul orasului, dupa ce pana in 2017 erau in zona de impozitare C, iar diferenta e impozit este o crestere de 2,5 ori.
Dupa ce oamenii de afaceri s-au agitat si au aratat ca in felul acesta economia orasului nu are decat de pierdut daca antreprenorii sunt descurajati, Primaria a anuntat, cam cu o jumatate de gura, ca va analiza situatia fiecarei firme in parte, semn ca n-are de gand sa dea inapoi. Ar fi si ciudat ca o firma sa obtina impozit mai mic in vecinatatea unei firme care va plati, tot in zona industriala, ca si cum ar fi pe platoul de marmura din fata Prefecturii.
Ca ce face Primaria Zalau nu-i in regula e si mai limpede daca observam si ca nicaieri in orasele din judetele vecine nu s-a mai intalnit o asemenea situatie. Mai mult, primariile ofera diferite facilitati fiscale firmelor.

rn

Firmele sunt sprijinite ferm si constant in Baia Mare

rn

In Baia Mare, de exemplu, zona industriala este inclusa intr-o categorie de impozitare inferioara restului orasului. E clar ca firmelor nu le lipseste nici una din facilitati si e greu de crezut ca Zalaul este un oras mai bine cotat, in care asfaltul, electricitatea sau apa sa fie mai scumpe, sa zicem gratie calitatii lor. Bineinteles ca nici terenurile pe care stau firmele din Zalau nu pot fi mai scumpe decat cele pe care stau firmele din Baia Mare.
Mai mult de atat, presa din Maramures remarca faptul ca firmele sunt sprijinite de adminsitratia orasului prin diferite masuri si scutiri de taxe si impozite. “n Baia Mare, toate taxele si impozitele au ramas la fel ca in anul 2017, scrie actualmm.ro. Mai mult, primarul orasului declara ca a initiat un proiect prin care de la an la an se diminueaza impozitele pentru firmele care detin proprietatI nerezidentiale. Daca in trecut impozitul pentru o astfel de proprietate era de 1,5 la suta, acum a ajuns la 1,1 la suta.
"Asa cum am promis când am devenit primar al orasului, atâta timp cat voi avea aceasta onoare primita din partea baimarenilor, nu voi mari taxele si impozitele, si am satisfactia ca mi-am respectat promisiunea si pentru 2018", a declarat primarul din Baia Mare pentru actualmm.ro.

rn

Oradea investeste constant in zona industriala

rn

Oradea a devenit in ultimii ani un motor al economiei nationale. Asta prin grija fata de mediul economic. Din 2008 pana in prezent, in Oradea au aparut trei parcuri industriale, unde s-au deschis 71 de fabrici, in care muncesc peste 6.000 de bihoreni, se arata intr-un reportaj realizat de Digi 24.
Primaria Oradea a acordat numeroase facilitatI fiscale firmelor, iar in loc sa se concentreze pe strangerea de bani din impozitul datorat de firme pentru teren si cladiri, a venit cu strategia de a inmulti firmele din oras prin facilitati si a strange astfel mult mai multi bani din cota defalcata din impozitul pe venit decat din impozite
"Rezultatul realizarii parcurilor industriale s-a vazut si în vistieria orasului. Numai din cota defalcata din impozitul pe salariile din parcurile industriale s-au strâns aproape patru procente din bugetul primariei, adica peste 7 milioane de lei", se arata in reportajul Digi24.
Oradea este impartita in patru zone de impozitare, iar din zona A fac parte doar putine strazi, care se afla in zona centrului istoric al orasului.
Intr-un interviu acordat pentru Info Oradea, Eduard Florea, directorul executiv al Directiei Economice din cadrul Primariei Oradea, declara ca urmareste sa ofere si pârghii de stimulare, pe langa facilitatile acordate pentru firmele rezidente in Parcul Industrial. Este vorba de o schema prin care beneficiaza de facilitati investitorii cu valori de constructie mai mari de 250.000 de euro si care creeaza cel putin 5 locuri noi de munca.

rn

Curaj la lectura – comparam putin Zalaul cu Cluj-Napoca

rn

Constatam in documentarea nostra ca in Cluj-Napoca impozitul pe teren in intravilan era anul trecut mai mic decat in Zalau. Impozitarea unui teren din zona C, echivalentul zonei industriale din Zalau pana anul trecut, incepea de la 3.550 de lei pe hectar. Comparativ, in Zalau, un teren din zona C este impozitat acum cu 3.500 de lei. Cei drept, au crescut si autoritatile clujene impozitul, la 4.400 de lei. Dar diferenta dintre zona C a Clujului si zona A a Zalaului, in care s-au trezit peste noapte firmele de la noi, este de 3.500 de lei. Pentru ca acum, terenul in zona industriala a Zalaului este impozitat cu 7.900 de lei pe hectar. “n timp ce un teren in centrul Clujului este impozitat cu 8.500 de lei pe hectar. Si sa faci afaceri in centrul Clujului nu-i, desigur, ca si in zona industriala a Zalaului. Acolo e alt potential, sunt alti bani, altul este si profituri si oportunitatile.
Daca un hectar in zona industriala a Zalaului este impozitat cu 7.900 de lei, iar un hectar in centrul Clujului cu 8.500, logica economica poate pleca la plimbare. Pentru ca un hectar in zona industriala a Zalaului are o valoare de piata de doar 1.000 de euro pe hectar, in centrul Clujului un amarat de metru patrat costa 500 de euro.
De pe site-ul primariei Cluj-Napoca aflam ca primaria ofera numeroase facilitatI firmelor din zona industriala, chiar o scutire de 50 la suta din impozit pentru construirea de cladiri "verzi".

rn

Pana si firmele din Parcul industrial
din Jibou platesc impozit de zona D

rn

Zalaul este printre putinele orase resedinta de judet care nu are amenajat un parc industrial, pentru a crea facilitati firmelor. Primaria Zalau, prin vocea primarului Ionel Ciunt, a considerat ca nu este oportuna realizarea unui parc industrial, iar banii destinati initial parcului au fost distribuitI catre numeroase alte proeicte si studii de fezabilitate. Ultima data, pe 23 noiembrie, Primaria a luat din banii alocati parcului industrial si i-a distribuit spre documentatia ce va fi realizata pentru ca strada Unirii sa devina pietonala.
Singurul parc industrial din judetul Salaj se afla in localitatea Jibou. Primarul Dan Ghiurco a reusit sa atraga investitori si sa dezvolte si mai mult acea zona. Am aflat de la primarul Dan Ghiurco ca anul acesta parcul industrial se afla in zona D de impozitare si ca are in plan sa il extinda, pentru a aduce noi investitori.
"Avem o decizie care se afla la Guvern, vrem sa extindem parcul industrial. Parcul industrial se afla in zona D de impozitare", ne-a spus primarul din Jibou.
In Jibou au gasit un loc de munca aproape 4.000 de salajeni, dintre care 2.500 de muncitori sunt din Jibou, iar 1.500 sunt din comunele limitrofe – Creaca, Mirsid –, dar si de pe Valea Somesului – Lozna, Letca, Simisna, Ileanda.
Parcul Industrial Jibou are o suprafata totala de 22 hectare, iar investitia totala se ridica la 1,67 milioane de euro. Prin realizarea parcului industrial s-au creat peste o mie de noi locuri de munca. A fost construit in anul 2006, iar in decurs de doar un an, pana in 2007, peste 90 la suta din suprafata parcului industrial a fost concesionata. Cea mai insemnata investitie a fost a unor firme din Belgia.

rn

Oamenii de afaceri din Zalau sunt
nemultumiti de Primaria hrapareata

rn

Dupa ce au depus o plangere la Primaria Zalau privind modul in care s-a schimbat peste noapte logica zonarii orasului, reprezentantii Clubului Oamenilor de Afaceri din Zalau s-au inalnit pe 22 februarie cu viceprimarul Teodor Balajel, caruia i-au expus argumentele prin care contesta hotararea luata de Primaria Zalau.
Decizia Primariei de a include tot bulevardul in zona A de impozitare a luat prin surprindere mediul de afaceri, concentrat in zona industriala, care pana anul trecut era in zona de impozitare C.
Concluzia oamenilor de afaceri a fost ca zona industriala trebuie bine delimitata de cea centrala, ca in celelalte orase, si i-au cerut viceprimarului Teodor Balajel sa propuna o hotarare de Consiliu Local prin care zona industriala sa revina in zona de impozitare C.

rn

Primaria a majorat nejustificat impozitele

rn

Proiectul de hotarare prin care zone de categroie inferioara din Zalau au fost incluse in zone de impozitare de categroie superioara nu a avut in vedere cresterea gradului de confort al zalauanilor, ci a stabilit ca zalauanii trebuie sa plateasca mai mult pentru confortul pentru care pana anul trecut plateau mai putin.
In Zalau exista 4 zone – A, B, C si D – impozitate diferit, dupa criterii privind facilitatile. Daca dupa vechea grila existenta asfaltului sau a betonului pe strada era notata cu 1,5 puncte, acum municipalitatea pune 2 puncte pentru acest aspect. Pentru o strada pietruita, punctajul urca de la 0,3 puncte la 1 punct. Pentru apa si canalizare, de asemenea, punctajul urca de la 0,5 la 1 punct. Pentru curent, de la 0,1 puncte se urca la 0,7 puncte, pentru gaz de la 0,1 puncte la 0,5 puncte, iar pentru transport in comun de la 0,1 la 0,3 puncte. Urca punctajul si, iata, pe haerie traim mai bine ca anul trecut. Dar si platim impozite mai mari. Asta in realitate.

rn

 

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *