septembrie 26, 2022

Firmele care plaseaza forta de munca in strainatate, in vizorul ITM Salaj

Patru agenti de plasare a fortei de munca din judet au fost verificati; au primit avertismente si amenzi in valoare de 10.000 lei

rn

In urma unui control desfasurat in cursul lunii decembrie, in cadrul Campaniei nationale pentru verificarea respectarii prevederilor legale cu privire la conditiile de functionare si procedura de inregistrare a persoanelor juridice care isi desfasoara activitatea pe teritoriul tarii ca agenti de plasare a fortei de munca in strainatate, inspectorii Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj au aplicat o amenda in cuantum de 10.000 de lei si patru avertismente.

rn

Sanctiunea a fost data pentru nerespectarea obligatiei de a organiza o baza de date cu oferte ferme de locuri de munca, conditiile de ocupare a acestora, calificari si aptitudini necesare, datele de identificare ale solicitantilor locurilor de munca.

rn

Potrivit ITM Salaj, deficientele constatate, pentru care s-au aplicat avertismente se refera la: nerespectarea dispozitiilor legale privind gratuitatea activitatilor de mediere efectuate de agentii de plasare; ofertele din contractele incheiate cu persoane juridice sau fizice stabilite intr-un alt stat decat Romania nu contin toate informatiile cu privire intocmirea contractelor de munca si atributiile cuprinse in acestea (prevazute in articolul 9 din Legea 156-2000 privind protectia cetatenilor romani care lucreaza in strainatate si nerespectarea obligatiei de a transmite trimestrial la ITM Salaj situatia privind contractele de mediere incheiate si persoanele angajate in strainatate. Pentru aceste deficiente, inspectorii de munca au dispus masuri in vederea remedierii lor.

rn

Reprezentantii ITM Salaj, atrag atentia tuturor cetatenilor care vor sa plece la munca in strainatate despre faptul ca numai societatile comerciale cu codul CAEN 7810 pot fi agenti de plasare a fortei de munca, nicidecum persoanele fizice autorizate, intreprinderi individuale si indreprinderi familiale.

rn

Totodata, furnizorul de servicii de plasare a fortei de munca, firma care a dobandit intr-un stat membru UE dreptul legal de a presta aceste activitati si care este autorizata in acest sens, poate efectua activitati de mediere in Romania.

rn

„Prin modificarile aduse Legii nr.156/2000 nu mai este permis lantul de medieri, in care un agent roman mediaza pentru un alt agent de mediere, fapt care nu era decat in detrimentul cetateanului roman care pleaca la munca in strainatate. Agentii de plasare efectueaza in mod gratuit activitatile de mediere a cetatenilor romani in vederea angajarii in strainatate, fara perceperea de comisioane, tarife sau taxe”, mai arata comunicatul ITM Salaj.

rn

De precizat faptul ca la nivelul judetului Salaj, sunt inregistrati, in noile conditii stabilite prin lege, opt agenti de plasare a fortei de munca in strainatate, lista acestora putand fi consultata pe site-ul institutiei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.