ianuarie 31, 2023

Firmele care fac achizitii din UE, obligate sa depuna lunar decont de TVA

Toate firmele care vor efectua achizitii intracomunitare vor fi obligate sa depuna decont de TVA lunar, statul dorind astfel sa verifice mai strict companiile si sa combata evaziunea fiscala prin plasarea pe piata neagra a produselor cumparate din statele membre UE. “Pentru combaterea evaziunii fiscale in domeniul achizitiilor intracomunitare, se propune modificarea Codului Fiscal, astfel incat persoanele impozabile care vor realiza achizitii intracomunitare sa fie obligate sa depuna decont de TVA lunar, chiar daca au o cifra de afaceri sub plafonul de 100.000 euro”, conform ultimei forme a ordonantei de urgenta privind reducerea cheltuielilor bugetare, care va fi discutata, sambata, de Executiv.
In document se arata ca, din constatarile organelor fiscale, rezulta ca frauda fiscala va fi in acest fel considerabil diminuata, deoarece companiile respective vor putea fi verificate lunar si nu trimestrial, fiind reduse posibilitatile de a plasa pe piata neagra produse care au fost achizitionate intracomunitar din state membre ale UE. Amenda aplicata firmelor care depasesc termenul legal de depunere a declaratiilor recapitulative privind TVA in cazul schimburilor intracomunitare va fi redusa la jumatate, la 1% din suma totala a achizitiilor, daca persoana impozabila corecteaza declaratia pana la urmatorul termen de depunere. “Amenda se reduce cu 50% in situatia in care persoana impozabila corecteaza declaratia recapitulativa pana la termenul legal de depunere a urmatoarei declaratii recapitulative”, se arata in ultima varianta a proiectului de ordonanta de urgenta pentru modificarea Codului Fiscal.
Depasirea termenului de depunere sau transmiterea de declaratii cu sume incorecte sau incomplete constituie contraventie, potrivit legislatiei. Potrivit legii, nu sunt sanctionate contraventional persoanele care corecteaza declaratiile recapitulative pana la implinirea termenului legal de depunere, dar si cele care ulterior termenului legal de depunere corecteaza declaratiile ca urmare a unui fapt neimputabil persoanei impozabile.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut