Inspector asistent in cadrul Directiei de Control Fiscal de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Salaj, Plosca Elena Liliana, a fost prinsa in flagrant de procurori in timp ce lua mita vineri, 14 august. A doua zi procurorii anticoruptie au dispus retinerea inculpatei pentru infractiunile de trafic de influenta si luare de mita, iar Tribunalul Cluj a dispus arestarea preventiva a Elenei Plosca pe o perioada de 29 de zile. Aceasta a inaintat un recurs insa Curtea de Apel Cluj i l-a respins.
In urma incidentului, incul-patei i s-au suspendat de drept raporturile de serviciu potrivit Legii functionarului public, iar la nivelul institutiei judetene s-a constituit o comisie de cercetare si analiza a actelor de control la care aceasta a participat pana in prezent. Conform informatiilor primite de la biroul de presa al DGFP Salaj, Plosca era angajata institutiei din noiembrie 2006, in cariera sa profesionala ocupand functiile publice de inspector clasa I, grad profesional debutant si respectiv asistent in cadrul Activitatii de inspectie fiscala. In functie de evolutia si rezultatele cercetarilor realizate de catre procurorii care instrumenteaza cazul, DGFP Salaj va urmari permanent respectarea si aplicarea prevederilor legale privind functia si functionarul public.
Potrivit unui comunicat de presa, in anul 2007, in cursul unui control efectuat la o firma, femeia a pretins si a primit pentru sine, de la admi-nistratorii firmei M.C. SRL, 17.000 de lei pentru a le intocmi un proces verbal de control favorabil. In acelasi context, inculpata a mai cerut de la cei doi administratori 4.000 de lei sub pretextul ca ii va remite unui contabil pentru a le intocmi mai multe devize de lucrari, care ar fi fost necesare la intocmirea actului de control.
Vazand ca merge „treaba”, in perioada 27 iulie -14 august 2009, Plosca a mai pretins de la cei doi administratori, care au si denuntat-o de altfel, o suma initial neprecizata, lasandu-i sa creada ca va interveni pe langa inspectorii din cadrul DGFP Salaj pentru ca acestia sa ignore amploarea eventualelor nereguli constatate in cadrul controlul pe care il efectuau si sa aplice societatii o amenda mai mica. In 14 august 2009, inculpata i-a comunicat unuia dintre denuntatori suma pretinsa – 3.000 de euro, spunand ca o va remite unuia dintre inspectori. In aceeasi zi, femeia a fost prinsa in flagrant de procurori dupa ce a primit 2.000 de euro de la unul din administratori.