decembrie 5, 2022

Finantele Publice Salaj cheama firmele la instruire privind plata TVA defalcat

Administratia Judeteana a Finantelor Publice Salaj organizeaza miercuri, 20 septembrie, o întalnire cu agentii economici si institutiile publice pentru a lamuri modul de aplicarea a Ordonantei Guvernului nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA sau split TVA. „ntalnirea va avea loc la sediul Camerei de Comert si Industrie a Judetului Salaj, din Zalau începand cu ora 10.00.

rn

Potrivit ordonantei 23, de la 1 ianuarie 2018 plata TVA in cont separat devine obligatorie pentru persoanele juridice, agenti economici si institutii publice impozabile, indiferent daca sunt sau nu înregistrate în scopuri de TVA, inclusiv persoane fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, daca sunt înregistrate în scopuri de TVA.
Inclusiv societatile neînregistrate în scopuri de TVA vor fi obligate sa deschida conturi separate pentru plata defalcata a TVA din care vor achita facturile catre furnizori înregistrati în scopuri de TVA.
Sunt exceptati de la aplicarea acestui nou sistem persoanele ce desfasoara activitati independente sau profesii libere ce nu sunt înregistrate în scopuri de TVA.
Acest sistem este obligatoriu începând cu 1 ianuarie 2018, pentru facturi emise È™i avansuri încasate după data de 1 ianuarie 2018.
Introducerea platii TVA defalcat este optionala in perioada 1 octombrie – 31 decembrie 2017.
Cei care vor aplica sistemul mai devreme vor beneficia de facilitati fiscale. Trebuie sa anunte Administratia Fiscala a Finantelor Publice Salaj pentru a fi introdusi in Registrul persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.

rn

Cum se aplica split TVA

rn

Adrian Benta, contributor Republica.ro explica modul in care se va aplica split-area TVA.
"Societatea ABC SRL este înregistrată în scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal. Aceasta vinde marfuri clientului CLIENTUL SRL, persoana înregistrata în scopuri de TVA, la pretul de 1.000 lei + TVA 19 la suta (190 lei), total factura 1.190 lei. Marfurile au fost achizitionate de la furnizorul FURNIZORUL SRL, persoana înregistrata în scopuri de TVA la pretul de 800 lei + TVA 19 la suta (152 lei), total factura 952 lei. Toate aceste trei societati îsi vor deschide un cont bancar exclusiv pentru plati de TVA, iar decontarile se vor face astfel. Societatea CLIENTUL SRL achita suma de 1.000 lei catre societatea ABC SRL în contul uzual al acesteia; societatea CLIENTUL SRL achita suma de 190 lei reprezentand TVA, în contul de TVA deschis al societatii ABC SRL; societatea ABC SRL achita suma de 800 lei catre societatea FURNIZORUL SRL în contul uzual al acesteia, din alt cont decât cel de TVA; societatea ABC SRL achita suma de 152 lei reprezentând TVA în contul de TVA deschis al societatii FURNIZORUL SRL. Aceasta plata poate fi facuta atât din contul sau de TVA, cât si din contul curent. Observam ca daca se achita suma de catre societatea ABC SRL din contul de TVA al acesteia catre contul de TVA al societatii furnizoare, soldul contului sau de TVA va fi suma de 190 lei – 152 lei = 38 lei, adica exact TVA de plata catre buget. Societatea ABC SRL poate sa achite TVA de plata catre buget atât din contul sau de TVA, cât si din alte conturi bancare, aceasta ultima ipoteza de lucru este putin probabila întrucât utilizarea banilor din contul de TVA este restrictionata", spune Benta.

rn

Agentii economici se revolta; vor avea
conturi mai multe si comisioane duble

rn

Sistemul nu este pe placul multor agenti economici. Acestia se plang ca pentrru aplicarea sistemului de plata a TVA defalcat vor trebui sa deschida conturi noi, sa faca un numar dublu de ordine de plata, ceea ce presupune si dublarea costurilor cu comisioane bancare.
Cei care nu se vor conforma vor fi sanctionati cu sume echivalente a 0,06 la suta pana la 50 la suta din platile efectuate eronat, in alte conturi decat conturile speciale de TVA, in functie de caz.

rn

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *