Finantele lanseaza pe banda rulanta titluri de stat pentru populatie sa poata finanta deficitul si datoria

20
2380
Finantele lanseaza pe banda rulanta  titluri de stat pentru populatie sa poata finanta deficitul si datoria

Se stie ca statul vrea sa imprumute anul acesta 72 de miliarde de lei, reprezentand, de fapt, necesarul de finantare pentru 2019, adica deficit bugetar si refinantarea datoriei existente. Cifra reiese din proiectul de buget, unde, initial, pana la marirea alocatiilor, a fost de 70,6 miliarde de lei. Din aceasta suma, circa 5 miliarde de lei ar trebui sa reprezinte titluri de stat pentru populatie prin programul Tezaur. Adica circa 18% din deficitul bugetar prognozat pentru acest an, de 2,76% din PIB. Numai ca emisiunile Tezaur nu au mers bine in acest an, cu exceptia primei. 

Conform programului de emisiuni de titluri de stat pe acest an, statul va incerca, anul acesta, sa vanda titlurile Tezaur si prin banci, pe langa Posta Romana si unitatile Trezoreriei. O noutate o reprezinta ideea de a emite titluri si pe 10 ani.
De la inceputul anului, Ministerul Finantelor a atras circa 1,4 miliarde de lei. La prima emisiune s-au subscris circa 700 de milioane de lei, la a doua vreo 500 de milioane de lei, iar la cea de-a treia, din aprilie, cam 200 de milioane de lei.
Acum este in desfasurare emisiunea pe luna mai. Pentru ca interesul a scazut mult, acum nu mai exista o suma maxima ce ar putea fi subscrisa pe persoana. Anterior, era 200.000 lei. in luna mai sunt emisiuni cu scadente la 1, 2, 3 si 5 ani si dobanzi anuale de 3,5%, 4%, 4,5% si, respectiv, 5%.
Exista insa o problema si cu aceste randamente, chiar daca sunt mai bune decat la banca, mai ales ca nu este impozitat castigul. Daca ne uitam la inflatia prognozata pentru finalul anului, de exemplu, nu prea iesi in castig. BNR estimeaza o inflatie de 4,2% pentru finalul anului, asa ca titlurile de stat nu prea te scot in profit, iar incertitudinea pentru viitor este mare.

Guvernarea vrea banii cetatenilor
pentru ca nu se mai poate imprumuta
in conditii rezonabile pe piata

Economistul salajean Alexandru Tamba apreciaza ca oferta titlurilor de stat nu denota decat ca statul este restrictionat la imprumuturi ietine pe piata externa si interna si incearca sa adune bani de la populatie.
"Statul se imprumuta de la populatie. Muta imprumutul de la alte organisme la populatie. Pe pietele externe, chiar si pe cele interne, probabil ca dobanzile pentru imprumuturi de la banci sunt mai mari decat daca se imprumuta de la populatie. Atunci se imprumuta de la populatie; guvernarea vrea sa acopere, sa rostogoleasca imprumuturile pe care le au acum. Sigur au ajuns la scadenta niste imprumuturi. Dobanda anuala este destul de mare, lucru care denota ca sunt cam restrictionati la alte imprumuturi mai ieftine, de aceea incearca sa atraga bani de la populatie. Sunt niste imprumuturi, sume imense, care pana la urma urmei tot noi, cetatenii, le vom plati. Ca cine va plati aceste dobanzi la populatie? Noi, din impozitele si taxele noastre", sintetizeaza economistul Alexandru Tamba.

 

COMENTARII

  1. INTERESANT CA SI PROSTII CARE NU INTELEG NIMIC DIN ARTICOL, POSTEAZA ORICE, DAR PE LANGA SUBIECT. DACA POTI ADAUGA CEVA IN PLUS LA SUBIECTUL DIN ARTICOL, ATUNCI TE APRECIEZ, ALTFEL TE FACI DE RAS.

  2. Cunoastem ce mare specialist e d -nul ..!!??mai bine si ar vedea de firma de contabilitate ca ar avea mai mult de castigat ...Si la nivel national si la nivel local vad ca s-au inmultit analistii in toate domeniile ..Nu ne mai inveninati cu tot felu de povesti vanatoresti ..ba unii ce bine o ducem , ba altii ce dezastru ?!?!?

  3. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

  4. Aveți nevoie de un împrumut pentru începerea afacerii sau pentru plata facturilor și a unei finanțări corporative pentru bunuri imobiliare și orice tip de finanțare a afacerii ( creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993 ). De asemenea, oferim împrumuturi persoanelor fizice, firmelor și organismelor corporative la rata dobânzii de 3%. Oferim împrumut persoanelor serioase care sunt interesate de împrumut dacă sunt interesați de acest e-mail: creditplusfinance11@gmail.com sau Whatsapp +16234044993

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.