Finantarea pe elev taie 20 la suta din bugetul invatamantului salajean

Finantarea pe elev taie 20 la suta din bugetul invatamantului salajean

De la 1 ianuarie, fondurile alocate scolilor vor fi direct proportionale cu numarul elevilor inscrisi si cu “costul” fiecarui elev in parte, stabilit de guvern pe baza nivelului de invatamant, a profilului si a mediului (urban sau rural) in care functioneaza scolile respective.
Dupa ani intregi de discutii interminabile pe aceasta tema, finantarea per capita a invatamantului preuniversitar devine, in sfarsit, realitate. In ultima sedinta de guvern, Executivul a pregatit cadrul legislativ pentru aplicarea acestui sistem de finantare chiar de la 1 ianuarie 2010, stabilind standardele de cost pe elev/prescolar. Standardele de cost sunt stabilite prin aplicarea unor coeficienti de diferentiere pentru fiecare nivel de invatamant, filiera, profil, specializare sau domeniu, in functie de numarul de elevi, de limba de predare, de alti indicatori specifici de invatamant, si tinand cont daca unitatea de invatamant se afla in mediul urban sau rural. Punctul de reper a fost invatamantul gimnazial din mediul urban, pentru care a fost stabilit standardul de cost/elev la 2.857 de lei. Pentru invatamantul in limbile minoritatilor, se aplica anumiti coeficienti suplimentari la stabilirea standardelor de cost. Prin aplicarea acestor coeficienti, standardele de cost cresc sau scad in functie de criteriile mai sus mentionate.Pe baza acestor standarde de cost, pentru fiecare unitate de invatamant vor fi determinate fondurile alocate de la bugetul de stat pe anul 2010 pentru finantarea cheltuielilor cu salariile, sporurile si indemnizatiile lucratorilor din unitatile respective.
Acest nou sistem de finantare dezavantajeaza in mod evident scolile cu un numar mic de elevi inscrisi, asa cum sunt majoritatea celor din mediul rural salajean. In opinia inspectorului scolar general Ioan Abrudan, acest sistem, odata implementat, va duce cu siguranta la restructurarea retelei de scolarizare din judet, in sensul comasarii unitatilor mici din mediul rural.
Buget mai mic cu peste 20 la suta
De altfel, din cauza populatiei scolare reduse, dezavantajat de acest sistem este intreg invatamantul salajean, judetul nostru fiind printre cele mai afectate de diminuarea finantarii de la bugetul de stat pentru anul 2010. Astfel, potrivit unor surse sindicale, bugetul alocat in 2010 invatamantului preuniversitar din judet va fi 116.609.000 lei, cu 20,45 la suta mai putin decat in acest an.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *