Finala Eurovision, castigata de Alexander Rybak din Norvegia

Elena Gheorghe, reprezentanta Romaniei la Eurovision, s-a clasat pe locul al 19-lea in concursul a carui finala a avut loc, sambata seara, la Moscova, in timp ce reprezentantul Norvegiei, Alexander Rybak, a castigat competitia. Astfel, editia de anul viitor a concursului Eurovision se va desfasura in Norvegia, dupa ce Alexander Rybak a castigat competitia din acest an, cu piesa “Fairytale”. El a obtinut un total 387 de puncte.
La voturile telespectatorilor, pe baza carora s-a stabilit clasamentul final, Romania a obtinut punctajul maxim – 12 puncte – doar din partea Moldovei. La randul ei, Romania a acordat cele 12 puncte reprezentantei basarabene Nelly Ciobanu. Totodata, Elena Gheorghe, cu piesa “The Balkan Girls”, a obtinut puncte din partea Spaniei (7), Macedoniei (5), Turciei (5), Serbiei (2), Ciprului (2), Portugaliei (2), Azerbaidjanului (3) si Irlandei (2). Ca si la editiile precedente, multe dintre tari au votat pe considerente regionale, acordand punctaj maxim in special vecinilor geografici. De asemenea, tarile din fostul bloc comunist s-au votat reciproc, ca si statele foste iugoslave.
Finala de sambata s-a desfasurat in complexul sportiv Olympiski, din centrul capitalei ruse. Un numar de 42 de tari au fost inscrise la inceputul celei de-a 54-a editii a acestui concurs, organizat in premiera in Rusia, tara castigatoare a editiei precedente. Autoritatile ruse au pus la dispozitia organizatorilor fonduri de 32 de milioane de euro pentru acest eveniment, editia din acest an fiind considerata cea mai scumpa din istoria concursului Eurovision. Finala concursului Eurovision a fost transmisa de 42 de posturi de televiziune din Europa, la o ora de maxima audienta, fiind vizionata de aproximativ 100 de milioane de telespectatori.
In 2008, Rusia a castigat dreptul de a gazdui in premiera cel mai vechi concurs muzical european, dupa ce solistul Dima Bilan a obtinut cel mai mare punctaj, cu piesa “Believe”, la editia de la Belgrad, in Serbia, tara castigatoare in 2007.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *