Filosofie și teologie

Dragi cititori, zilele trecute am participat, la Centrul de Cultură și Artă al județului Sălaj, la o conferință și lansare de carte susținută de conferențiarul universitar dr. Nicolae Turcan. Tema conferinței a fost : ”În căutarea Absolutului. Cunoașterea ca dragoste”, iar cartea care ne-a fost prezentată se numește Căutătorul și crucea sa.

Cu smerenie, măiestrie și autentică dragoste pentru Absolut, filosoful și teologul Nicolae Turcan și-a propus o temă inedită și plină de îndrăzneală, dar foarte actuală și vitală pentru zilele noastre: transbordarea filosofiei seculare din spațiul nihilist în cel sacru, bisericesc.

Nicolae Turcan pune într-un context teologic crizele existențiale ale filosofului Emil Cioran și încearcă să-l ”aducă” pe filosoful agnostic la biserică. Fiind, la rândul lui, un căutător care a coborât în abisurile ființei pentru a scotoci lumina, Nicolae Turcan dă un răspuns plin de certitudine, speranță, dar și mijlocită iubire insolențelor și revocărilor celuilalt căutător, Emil Cioran.

Într-o perioadă în care trăim un acut gol de lectură și-n care alegem adesea rețetare ieftine ale așa-ziselor soluții fericite de reușită existențială ce ni se perindă prin reviste sau programe TV, vă invit să devenim împreună căutători a ”ceva mai mult”, împreună cu Nicolae Turcan.

Vă recomand cu încredere scrierea Căutătorul și crucea sa, dar și conferințele domnului Nicolae Turcan, pe care îl așteptăm cu drag să revină la Zalău. Sperăm, pe data viitoare, un public mai bogat în prezență.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *