Fii mai bun de Craciun!

Ca in fiecare an, elevii Scolii “Simion Barnutiu” Zalau desfasoara o multitudine de activitati dedicate marii sarbatori a Nasterii Domnului. Printre acestea se numara si activitatile din cadrul proiectelor “Pastrarea traditiilor si obiceiurilor de Craciun” si “Fii mai bun de Craciun!”
Pentru mai buna pastrare a traditiilor si obiceiurilor de Craciun, pentru cunoasterea, pretuirea si perpetuarea artei populare, “am adus o casa taraneasca” in oras.
Ustensilele folosite in gospodarii, cioplite cu grija din lemnul ales cu migala de salajeni, s-au remarcat nu numai prin utilitatea lor, dar si prin valoarea artistica. Toate obiectele expuse sunt adevarate opere de arta si constituie pentru oricine o sursa inepuizabila de cunoastere a vietii si activitatii locuitorilor acestor meleaguri romanesti. Ele sunt de asemenea un nesecat izvor de frumusete intruchipat de ideal artistic si sensibilitate creatoare.
Concertul de colinde sustinut de elevii scolii noastre, precum si sezatoarea prezentata de scoala din Chendrea au scos la lumina nestemate ale folclorului salajean, care au pus in valoare inteligenta, capacitatea creatoare, maiestria de a surprinde cele mai reprezentative aspecte de viata, precum si umorul sanatos, debordant al taranului roman incantand auditorul.
In cadrul proiectului “Fii mai bun de Craciun!” elevii scolii noastre din dorinta de a crea bucurii si altor copii in preajma Sfintelor Sarbatori s-au implicat intr-o activitate caritabila. Au pregatit daruri care au fost inmanate unor copii din scoli si gradinite. S-au bucurat pana acum de acestea: copiii de la Gradinita nr. 4 Zalau, Gradinita nr. 13 Zalau si Scoala Stana, iar celelalte au fost donate pentru copiii carora le lipsesc jucariile in cadrul proiectului “Seara de teatru”, organizat de Biblioteca Judeteana duminica, 20 decembrie 2009, la Casa de Cultura a Sindicatelor Zalau.
Prin aceste proiecte urmarim implicarea elevilor in activitati prin care sa aprecieze si sa transmita mai departe traditiile si obiceiurile stramosesti, sa devina mai generosi, mai atenti cu cei de langa ei, in special cu cei vitregiti de soarta.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *