octombrie 5, 2022

Festivalul Somes, cântecele tale din weekend a fost o noua reusita in promovarea si pastrarea traditiei

Sfarsitul de saptamana a insemnat trei zile de sarbatoare si la Jibou, unde a avut loc Festivalul International de Folclor si Mestesuguri Artistice Traditionale "Somes, cântecele tale". Au participat ansambluri folclorice din Bulgaria, Israel, Polonia, Ungaria, Ucraina, Romania – Alba, Cluj, Dambovita, Maramures, Olt, Satu Mare, Salaj, festivalul având ca obiective promovarea si pastrarea cântecului, dansului si portului popular în spiritul folclorului autentic; promovarea prieteniei si armoniei între popoare; valorificarea traditiilor, obiceiurilor, muzicii si jocului popular din tarile participante si din România. Evenimentul a avut loc pe platoul din spatele Primariei Jibou si a debutat vineri, 27 iulie, la ora 16.00, cu parada portului si dansului popular. Au mai avut loc ateliere de lucru sectiunea mestesuguri traditionale. De la ora 21.30 pe scena au urcat sa incante publicul jibouan cantareata Mariana Deac, Marius Ciprian Pop si Radu Ciordas. Sambata, 28 iulie, intre orele 16-18.00, la Gradina Botanica Jibou au avut loc demonstratii cu participarea tuturor formatiilor populare. “ntre orele 10.00-17.00, tot la Gradina Botanica a avut loc o expozitie cu lucrari de arta populara. Iar de la ora 17.00 festivitatea de premiere. Duminica, spectacolul flocloric s-a mutat la Zalau intre orele 14.00-16.00.

rn

Directorul Gradinii Botanice, Cosmin Sicora,
a fost facut cetstean de onoare al Jiboului

rn

In cadrul evenimentului, primarul Jiboului, Dan Ghiuco, si Consiliul Local Jibou au acordat distinctia de cetatean de onoare lui Cosmin Sicora, directorul Gradinii Botanice din Jibou, si lui Radu |erban, profesor universitar la Facultatea de Arte si Design din Cluj.
Cei doi proaspeti cetateni de onoare ai Jiboului sunt si cei care organizeaza anul acesta a VII-a editie a Simpozionului de arte vizuale Arta in gradina, ocazie cu care participa la eveniment artisti consacrati din Romania si chiar din strainatate.
"Nu ma asteptam, sincer, pentru ca asemenea distinctii se acorda la final de cariera. Eu sper sa continui sa promovez Jiboul si Salajul prin activitatea stiintifica pe care o desfasor in cadrul Centrului de Cercetare Jibou al Gradinii Botanice si prin prezenta la diferite conferinte. Am primit aceasta distinctie pentru o activitate deosebita in promovarea orasului Jibou", ne-a declarat ieri Cosmin Sicora, directorul Gradinii Botanice Jibou, cel mai vizitat obiectiv turistic din Salaj.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.