Festivalul „Curtea artiştilor” îşi propune ca în 2021 să iasă în stradă

2
627

„Curtea artiştilor”, cel mai important proiect al Asociaţiei Pro Teatru din Zalău va continua şi în 2021, cu elemente de noutate faţă de cele trei ediţii anterioare, printre care spectacole de teatru, muzică şi improvizaţie structurate pe categorii de vârstă şi, în premieră pentru municipiu, spectacole de stradă, cu acrobaţii, dansuri, picioroange şi instalaţii.     

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Pro Teatru, Darius Prodan, ediţia din  acest an a festivalului „Curtea artiştilor” trebuie să respecte standardele impuse de ediţiile anterioare, când la Zalău au ajuns nume sonore ale scenei teatrale din România, precum Maia Morgenstern, Florin Coșuleț, Florin Piersic Jr., Ada Milea, Răzvan Vasilescu, Alex Ștefănescu sau Marius Bodochi.

„Primul lucru la care ne stă gândul şi cel mai important proiect al nostru este <Curtea Artiştilor>. Anul acesta ne gândim să diversificăm şi mai mult spectacolele oferite. În 2020, pe lângă teatru, am introdus şi componentele de muzică şi stand-up comedy, spectacole de improvizaţie. Acum vrem să aducem şi mai multă muzică, şi mai mult stand-up comedy, dar să păstrăm cât de cât proporţia la teatru şi să ne adresăm pe categorii de vârstă. Adică, dacă în 2020 noi vindeam un abonament lunar cu intrare la toate spectacolele, anul acesta vom face nişte abonamente pe categorii de vârstă, că poate un tânăr de 25 de ani nu e interesat să vadă un spectacol adresat celor de 50 de ani. Aşa că vom selecta şi din stand-up şi din muzică şi din teatru spectacole pe categorii de vârstă. Dacă ne va lăsa pandemia, vrem să venim şi cu câteva spectacole de stradă. Aici vorbim de acrobaţii, dansuri stradale, picioroange, instalaţii. Lucrăm cu o echipă foarte bună din Cluj Napoca, cu care am colaborat în principal la spectacolele pentru copii, de vara trecută, şi vrem să legăm mai multe proiecte, printre care şi Curtea Artiştilor”, precizează Darius Prodan.

Programul festivalului ar trebui finalizat până în luna martie, acesta urmnând să se desfăşoare în perioada iulie-august.

Intenţia organizatorilor este ca proiectul să fie extins an de an, pentru a transforma această „Curte a artiştilor” într-un „sezon al artiştilor”, axat exclusiv pe spaţii neconvenţionale: Curtea artiştilor, Fabrica artiştilor, Acoperişul artiştilor şi aşa mai departe.

Pe de altă parte, Pro Teatru îşi doreşte să sprijine cât mai mult dezvoltarea proiectelor şi artiştilor independenţi.

„În continuare, la acest festival avem în vedere spectacolele şi artiştii independenţi. Vrem să aducem spectacole de teatru făcute în sfera independentă. Nu ne dorim să aducem spectacole de la teatre de stat. Ne preocupă foarte mult zona independentă a teatrului românesc, motiv pentru care vrem să dezvoltăm nişte proiecte concrete de susţinere a artiştilor independenţi, cum ar fi nişte rezidenţe de creaţie la Zalău. În principal, noi plănuim o rezidenţă pentru dramaturgi, dar şi pentru actori, tineri absolvenţi. Concret şi simplu, artiştii vin la Zalău, îşi aleg nişte teme de studiu şi cercetează şi creează pe baza acestor teme. Noi, practic, facem rost de finanţare şi le asigurăm cazare şi tot ceea ce au nevoie pentru a realiza produsul cultural finit”, subliniază preşedintele asociaţiei.

Tot pentru 2021, Pro Teatru îşi propune realizarea a cel puțin două producţii teatrale, punând accent pe patrimoniul cultural local.

„Anul trecut am avut <Verde tăiat>, prima noastră producţie de teatru şi sperăm ca şi în acest an să facem cel puţin două producţii. În acest sens vom depune la AFCN în primăvară, un proiect în acest sens. Încercăm, cât putem de mult să ne <agăţăm> de lucrurile concrete de pe plan local. Adică de castrul roman de la Porolissum, de biserica reformată din Zalău, de centrul istoric şi de patrimoniul cultural industrial. Cred că avem un patrimoniu cultural industrial destul de interesant în Zalău, care va fi la mare căutare în baza unui turism cultural. Cred că peste vreo 10 ani, lumea va veni, chiar şi din vestul Europei, care să vadă arhitectura industrială din perioada comunistă”, precizează Darius Prodan.

Un alt obiectiv important al asociaţiei pentru 2021 este amenajarea unui punct termic într-un „laborator de cercetare şi educaţie prin teatru”. Pentru finalizarea lucrărilor începute în 2020 mai este însă nevoie de bani, pe care Darius Prodan speră să-i obţină printr-o campanie de strângere de fonduri, astfel încât în iarna viitoare spaţiul să poată fi folosit pentru spectacole şi alte activităţi culturale.   

De asemenea, asociaţia vrea să demareze în 2021 cursuri de teatru pentru copii.

„Vom face cursuri de teatru pentru copii. E un proiect la care lucrăm acum. Undeva din martie sperăm să aducem nişte profesori de la Cluj Napoca, săptămânal, care să facă aceste cursuri cu cei mici, pe două grupe – preşcolari şi şcolari. E un lucru care ni s-a cerut foarte mult şi cred că ar fi de interes, pentru a ne apropia mai mult de viitorul public. Cursurile vor avea mai mult o componentă de dezvoltare personală, pentru disciplină şi gestionarea emoţiilor”, afirmă preşedintele Pro Teatru.

Nu în ultimul rând, Pro Teatru ]şi va continua demersurile pentru înfiinţarea unui teatru de stat la Zalău, pe principiul „un leu investit cu cap în cultură, poate aduce doi lei la bugetul local”.

„Vom milita foarte mai mult anul acesta pentru înfiinţarea unui teatru de stat. Vom organiza conferinţe pe tema aceasta, vom face nişte studii şi cercetări şi vom lua oraşe asemănătoare Zalăului pentru a vedea cum reuşesc să susţină un teatru. Nu vreau să critic pe nimeni, dar s-a făcut un cinematograf în era Netflix. Eu sper să aibă mare succes, dar momentan mă îndoiesc. Când vorbim de teatru, nu vorbim de construcţia unei clădiri. Vorbim de înfiinţarea lui juridică, cu un buget alocat, pentru a putea plăti actori. Cea mai mare problemă a Zalăului nu este neapărat infrastructura culturală, ci resursa umană specializată. În primul rând nu avem manageri culturali, nu avem actori, nu avem artişti. Aici cred că e o problemă. Noi avem şi ghinionul să fim între Oradea şi Cluj Napoca şi atunci când va fi gata autostrada, dacă nu suntem pregătiţi cu o ofertă culturală şi cu oferte pe planul confortului personal, lumea va pleca”, conchide Darius Prodan.                      

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.