septembrie 24, 2022

Festivalul Agrozootehnic de la Șimleu a reunit învățământul cu fermierii, oficialitățile și antreprenorii

Liceul Tehnologic ”Ioan Ossian” din Șimleu Silvaniei a fost sărbătorit în acest sfârșit de săptămână, cu ocazia aniversării a 120 de ani de învățământ agricol la poalele Măgurii.

Evenimentul, organizat de conducerea liceului împreună cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Țara Silvaniei, Consiliul Județean Sălaj, Primăria și Centrul de Informare Turistică Șimleu Silvaniei, a reunit generații de absolvenți și cadre didactice ale liceului, bifându-se și prima ediție a Festivalului Agrozootehnic.

Înființată în anul 1902 ca Școală Inferioară de Agricultură, Liceul Tehnologic ”Ioan Ossian” este astăzi, unul dintre puținele licee cu profil agricol și ferme didactice care au rezistat timpului.

Credit foto: Consiliul Județean Sălaj

Printre invitații de marcă s-au regăsit europarlamentarii Daniel Buda și Dacian Cioloș, deputatul UDMR Seres Deneș, Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, Virgil Țurcaș, subprefect al județului, iar invitat de onoare a fost profesorul universitar dr. Balogh Marton, președintele Fundației Civitas, asociație cu care Liceul Agricol din Șimleu este partener în două proiecte derulate cu scopul de a dezvolta educația agricolă.

De altfel, în program a fost inclusă prezentarea ofertei educaționale de către USAMV Cluj, UBB Cluj – Facutatea de Geografie, Universitatea din Oradea și a Liceul Tehnologic Ioan Ossian

Pe parcursul evenimentului, antreprenorii, fermierii, producătorii agricoli locali, specialiști în domeniu și autoritățile locale au avut ocazia de a schimba idei, opinii și a găsi soluții pentru Agricultură. Au fost organizate expoziții zootehnice și de utilaje agricole, prezentări de noi tehnologii agricole – inclusiv drone utilizate în agricultură, degustări de produse locale, precum și programe educative pentru copii.

Credit foto: Daniel Buda, eurodeputat

”Am participat cu drag la eveniment, pentru că ori de câte ori revin la acest liceu îmi aduc aminte cu mare emoție de perioada liceului, perioada care ne-a format ca și caractere. Le mulțumesc tuturor profesorilor care se dedică elevilor și care clădesc cărămidă cu cărămidă, un viitor mai bun pentru sectorul agricol. Am asistat de-a lungul timpului la o decădere a învățământului agricol. Însă astăzi, mai mult ca niciodată, învățământul agricol trebuie să redevină ceea ce a fost, poate chiar mai mult. Avem nevoie de o revigorare a învățământului agricol și a sectorului agricol. Cu atât mai mult în contextul în care ne aflăm, trebuie să facem ceea ce este necesar ca oamenii să aibă acces la alimente de calitate, la prețuri accesibile. Este nevoie de oameni calificați, pentru că tehnologia în sector evoluează. Pentru a face performanță este nevoie de perfecționare. În cadrul PNRR avem 55 licee agricole din țară care sunt pregătite pentru a primi fonduri pentru dotare, pentru a forma viitorii studenți în așa fel încât să fie destul de pregătiți pentru acest sector și să aducă plus valoare acestuia! I-am asigurat pe cei prezenți de tot sprijinul meu și i-am asigurat că de la nivel european, fac tot ce îmi stă în putință pentru a susține sectorul agricol, a susține tinerii și a susține un viitor sustenabil!”, a declarat eurodeputatul sălăjean, Daniel Buda, după eveniment.

Prezent la eveniment în dublă calitate – de absolvent și eurodeputat, Dacian Cioloș a anunțat pe pagina sa de politician că, în toamnă, va invita un grup de elevi de la Șimleu la Parlamentul European și a constatat că învățământul mai are mult până departe…

Credit foto: facebook Dacian Cioloș

Grupul Scolar “Ioan Ossian”, Salaj din Șimleul Silvaniei (la vremea mea era Liceul Agroindustrial “Ioan Ossian”), al cărui elev am fost și unde am învățat agricultură, a împlinit astăzi 120 de ani. Un moment aniversar cu întoarceri emoționante în perioada adolescenței, cu revederea foștilor dascăli și colegi. Am depănat amintiri și ne-am bucurat de produsele locale la ferma didactică a liceului. În toamnă, plănuiesc să <întorc ospeția> și să invit un grup de elevi de la liceul din Șimleu la Parlamentul European. Dincolo de emoția amintirilor din trecut, mai e mult de lucru pentru ca învățământul mediu agricol de la noi să ajungă să facă față nevoilor sectorului agricol și agroalimentar”, spune eurodeputatul în postarea sa.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.