septembrie 23, 2023

Fekete şi Denes despre legea maghiară a dublei cetăţenii

0

Aleşii UDMR Sălaj din Parlamentul Romaniei au opinii diferite legat de legea prin care Budapesta oferă dublă cetăţenie maghiarilor de peste graniţe. Adoptată in luna mai de parlamentul ungar, legea dublei cetăţenii maghiare are la bază o politică socială prin care naţionalitatea sau cetăţenia nu sunt determinate de locul naşterii. Textul legii oferă clar posibilitatea etnicilor maghiari din ţările vecine de a dobandi cetăţenia maghiară. Condiţiile pentru acordarea cetăţeniei maghiare sunt cunoaşterea limbii maghiare la nivel mediuşi a culturiişi civilizaţiei maghiare. Această lege care a starnit multe reacţii dezaprobatoare va intra in vigoare la 1 ianuarie.
Conform ultimului recensămant al populaţiei judeţului, efectuat in 2002, in Sălaj trăiesc aproximativ 49.000 de cetăţeni romani de etnie maghiară.
Intrebat dacă işi doreşte cetăţenia maghiară, senatorul UDMR Fekete Andras a declarat că “trebuie să vedemşi noi condiţiile in care se acordă cetăţenia. Vom cunoaşte prevederile legiişi vom stabili ulterior ce vom face. Deocamdată nu vă pot spune mai multe despre acest subiect”. Fekete a precizat că “statutul de senator al Romaniei nu-i interzice dobandirea unei alte cetăţenii, in cazul de faţă cea maghiară”, precizand că Ucraina este singura ţară vecină cu Ungaria unde statutul alesului nu-i permite dobandirea unei alte cetăţenii. Fekete a mai spus in incheiere: “nu am primit semnale de la etnicii maghiari din Sălaj in legătură cu detaliile privitoare la această lege”. “Noi nu vom face niciun fel de propagandă in acest sens. Lăsăm la latitudinea fiecărui maghiar să aleagă dacă vrea sau nu să primească cetăţenia maghiară”, a ţinut să precizeze Fekete.
Deputatul UDMR Seres Denes a declarat la randul său că nu are niciun motiv să se inscrie pentru a dobandi cetăţenia maghiară. “Trăim intr-o Europă unităşi avem drept de liberă circulaţie oriunde. Cetăţenia se acordă mai mult ca un simbol al apartenenţei, legea neconferind nimic concret pentru etnicii maghiari din Romania. N-am nimic de adăugat altceva, decat că eu personal nu am de ce să devin cetăţean maghiar”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut