decembrie 7, 2022

Recunoscuta in intreaga lume ca Ziua Pacalelilor, prima zi din aprilie se confunda, in Romania ultimilor ani, cu startul scumpirilor. Cum era de asteptat, nici 1 aprilie 2009 nu a facut exceptie de la ceea ce are mari sanse sa devina o regula.
In primul val au fost majorate, inainte de vreme, accizele la bautura si tigari. Le-au urmat medicamentele romanesti si unele produse alimentare. Vorbim, cel putin in cazurile de pe urma, despre niste decizii de-a dreptul absurde, in conditiile in care este un lucru cert ca, pe timp de criza, consumul se reduce. Acest lucru se rasfrange, evident, asupra producatorilor, nevoiti, acum, sa duca o batalie severa pentru a nu cadea victime ale crizei internationale. In loc sa taie, chiar si cativa banuti din pret, incurajand, astfel, consumul, producatorii si comerciantii autohtoni ne jecmanesc asa cum au facut-o dintotdeauna. Nici ca le pasa ca Romania importa 80% din ceea ce consumam si ca pe o piata concurentiala si pretul face diferenta. Ori ca in acest moment, cresterile de preturi sunt mai dureroase ca niciodata, majoritatea romanilor simtind pe propria piele efectele crizei financiare: salarii constante ori chiar diminuate, somaj tehnic, disponibilizari.
Astfel, ieftinirile la alimente trambitate acum vreo luna, de catre ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, au ramas doar vorbe aruncate in vant. Codul de bune practici dintre supermarketuri si furnizori a ramas in aer, Guvernul neavand timp sa-l discute.
Medicamentele incep sa devina un lux pentru cei mai multi romani. Din cele 1.500 de produse romanesti, aproape 90% sunt, de ieri, mai scumpe. Totusi, cetateanul a primit si o veste buna. Contrar traditiei, la inceput de aprilie a fost scutit de majorarea tarifului la gazele naturale.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *