Printr-un act aditional la contractul semnat cu CAS Salaj, farmaciile sunt obligate sa raporteze corect vanzarile zilnice de medicamente
Situatia farmaciilor din judet este pe cale de a se normaliza, dupa ce un control facut de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a evidentiat existenta mai multor nereguli printre vazatorii de medicamente din Salaj. Potrivit informatiilor primite de la presedintele – director general al Casei de Asigurari de Sanatate (CAS)Salaj, Andrei Todea, rezultatele controlului s-au transpus intr-un set de masuri prevazute intr-un act aditional la contractul incheiat de farmacii cu CAS. Astfel, daca pana acum farmaciile tineau si nu prea o evidenta exacta a stocurilor de medicamente, de-acum ele sunt obligate, prin acest act aditional, sa aiba o gestiune atat valorica, dar si cantitativa, pe tipuri de medicamente, a stocurilor detinute si a vanzarilor din fiecare zi. „Neachitarea de aceasta obligatie va avea si efecte – a precizat Todea. Daca un control inopinat va evidentia ca o farmacie nu are aceste stocuri la zi, vom rezilia imediat contractul cu farmacia respectiva, masura fiind prevazuta in act”.
„Nu suntem in razboi. Vrem doar sa se intre in legalitate”
Prin acelasi act aditional, farmaciilor li s-au cerut raportari zilnice a consumului de medicamente pe fiecare punct de lucru ceea ce, corelat cu impunerea unui alt soft, mai putin permisiv, va duce – a apreciat presedintele CAS, la aducerea la lumina a vanzarilor din farmacii. Pentru a responsabiliza in plus farmacistii sa faca raportari reale si corecte, CAS Salaj va implementa, de saptamana viitoare, un sistem de raportare zilnica on-line a vanzarilor de medicamente din fiecare farmacie. „Odata facuta raportarea, ea nu mai poate fi modificata. Iar daca suma raportarilor zilnice nu bate cu cea a raportarii lunare, avem, din nou, posibilitatea sa le reziliem contractul”. Andrei Todea a tinut sa precizeze ca institutia pe care o conduce nu are vreun… dinte impotriva farmaciilor: „Nu suntem in razboi. Vrem doar sa se intre in legalitate”.
Farmaciile primesc un milion de euro pe luna de la CAS
Reamintim ca la controlul facut luna trecuta in 11 farmacii din judet, echipa CNAS a descoperit nereguli in evidenta stocurilor de medicamente si in conformitatea retetelor, puse pe seama „smerecheriilor” farmacistilor cu medicii prescriptori, cu retetele compensate si gratuite. Masurile menite sa normalizeze situatia se impuneau cu atat mai mult cu cat sumele rulate sunt colosale: un milion de euro deconteaza CAS Salaj, lunar, pe medicamente, iar suma – spunea Todea – creste de la luna la luna.