septembrie 24, 2022

Farmaciile fura sistemul

La ordinul prefectului Alexandru Vegh, o comisie de control formata din inspectorii Garzii Finaciare si ai Casei de Asigurari de Sanatate, a iesit pe teren pentru a verifica farmaciile. Si le-au prins.
A vandut de doua miliarde de lei in doar o zi
O farmacie din Simleu Silvaniei care elibera medicamente pe retete compensate si gratuite pe toata perioada lunii, chiar si dupa ce CAS transmitea farmaciilor ca a fost epuizat fondul pe luna respectiva este campioana la trisat in Salaj. Este vorba despre farmacia SC FARMATRIS SRL din Simleu Silvaniei, unde doar in prima zi a lunii august s-au eliberat medicamente pe retete in valoare de 204.170 lei (peste doua miliarde de lei vechi), de zece ori mai mult decat au eliberat majoritatea celor 53 de farmacii din judet. Pe locul doi se afla farmacia SC FARMALEX SRL din Jibou, cu suma de 92.864, potrivit raportarii zilnice catre CAS Salaj, publicata pe site-ul institutiei. „Am primit mai multe sesizari de la cetateni cu privire la unele nereguli in eliberarea medicamentelor compensate, motiv pentru care au trimis o comisie de control. Nu mi se parea normal si logic ca dupa 3-4 zile sumele aferente medicamentelor sa fie consumate. Au fost verificate patru farmacii, in perioada 20-21 iulie. S-a adeverit ceea ce presupuneam. Avem farmacii care elibereaza pe tot parcusul lunii, nerespectand legea. Preluau retetele, eliberau medicamente si, datorita faptului ca nu aveau voie sa le inre-gistreze in sistemul informatic pentru decontare, le inregistrau pe toate in prima zi a lunii urmatoare. Farmacistii au pre-luat banii si nu au folosit casa de marcat pentru a da bon fiscal”, a explicat prefectul modul in care farmacia din Simleu a reusit sa „vanda” medicamente pe reteta in suma atat de mare in prima zi a lunii. Pentru aceste nereguli, comisarii Garzii Financiare au aplicat o amenda in valoare de 8.000 de lei, au suspendat activitatea farmaciei pentru trei luni si au confiscat suma de 2.539 de lei – incasarile din ziua respectiva care nu erau inregistrate in casa de marcat.
Altii au reusit sa stearga urmele
Comisia de control a mai verificat inca trei farmacii care eliberau lunar medicamente in sume mari, insa, spune prefectul, nu s-au gasit decat cateva nereguli la stocul de medicamente, reusind sa ascunda alte probleme. „Vreau sa avertizez celelalte farmacii din judet sa nu mai faca acest lucru. Cu siguranta vom constata ca banii vor fi suficienti nu numai pentru trei zile, ci pentru luna intreaga. Nu mi se parea normal ca suma de peste 40 de miliarde alocata lunar pentru medicamente compensate sa fie consumata in doua zile. Fizic nu se putea intampla acest lucru”, a subliniat Vegh.
Liber la medicamente compensate pe toata luna
Claudiu Barsan, presedintele CAS Salaj, ne-a declarat ca inspectorii CAS au dat doar un avertisment, fiind la prima abatere de acest gen, si au retinut de la decontare 38 de retete pentru ca nu erau completate cu toate datele necesare (data, numarul bonului fiscal etc.) si pentru probleme la stocul de medicamente. Barsan a mentionat ca, practic, farmaciile nu incalca nici o lege daca elibereaza medicamente pe baza de reteta dupa ce li se transmite ca s-a epuizat fondul, doar ca trebuie sa respecte celelalte prevederi, cum ar fi eliberarea de bon fiscal, inregistrarea in sistemul informatic s.a.m.d.p.. In alta ordine de idei, nu e moral ca 2-3 farmacii sa elibereze medicamente pe reteta, chiar si dupa ce li se transmite ca nu sunt fonduri, iar alte sa nu-si poata servi clientii.
Farmaciile din judet elibereaza in continuare medicamente pe baza de retete. Presedintele CAS Salaj ne-a spus ca nu a stopat eliberarea de medicamente compensate si gratuite si ca este posibil sa nu se mai opreasca pana la finele lunii, chiar daca fondul ramas pentru aceasta luna a fost epuizat in prima zi din august, fiind asteptata rectificarea bugetara.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.