septembrie 23, 2023

Fără mască și fără bun simț, pe alocuri, la rând la Aghiasmă, de Bobotează

13

Deși se preconiza în urmă cu câteva zile în spațiul media o sărbătoare de Bobotează fără restricții, iată că la Zalău am avut parte de ceea ce nu am crezut că-mi va fi dat să văd, mai ales în această perioadă de mare risc, pe care o traversăm cu toții.

La finalul Liturghiei săvârșite într-o biserică din municipiu, așa cum era de așteptat, credincioșii au vrut să ia Aghiasmă Mare, pentru a o duce acasă, conform obiceiului. Apa sfințită a fost depozitată în bidoane mari din plastic, iar acestea au fost scoase în curtea lăcașului de cult.

Imediat ce au fost aduse bidoanele cu apă sfințită, o bună parte a celor prezenți au uitat de orice regulă de distanțare fizică sau de siguranță sanitară și s-a creat o îmbulzeală de nedescris. Pe lângă faptul că au ignorat complet păstrarea distanței de cel puțin un metru față de semeni, cei prezenți se îmbrânceau, se împiedicau unii pe alții și se împingeau pentru a ajunge cât mai repede la robinetul la care curgea apa sfințită, unii dintre ei nici măcar nu purtau masca de protecție obigatorie.

Cât despre aghiasmă, între umplerea unui vas sau altul, cu lipsă de bun simț și fără responsabilitate, robinetul era lăsat să curgă în neștire, iar apa sfințită spăla, la propriu, încălțările credincioșilor fără darul răbdării.

La un moment dat, și-au făcut apariția și forțele de ordine, dar, după spusele celor prezenți…prea târziu. Aceștia au fost efectiv depășiți de situație, la fel și eforturile preotului de a potoli mulțimea.

După o luptă de zeci de minute, mulțumiți că au luat apă sfințită, oamenii se închinau, mulțumeau că au scăpat din îmbulzeală și plecau.

Să nu uităm, totuși, că biserica și credința ne îndeamnă la smerenie și cumpătare, iar asemenea situații nu-și au locul între creștinii adevărați, la o slujbă și o sărbătoare de o asemenea însemnătate!

13 thoughts on “Fără mască și fără bun simț, pe alocuri, la rând la Aghiasmă, de Bobotează

 1. Organizatorii sa fie amendati. Era obligatia lor sa asigure ordinea si disciplina. Dar na, pe barbosii vu sutane ii doare-n vrejul de fasole. Fiind protejati, isi permit orice. Exemple sunt destule.

  1. de ce nu ii amendati si pe cei ce merg la mall , pe cei ce calatoresc cu autobuzele , si pe cei ce merg la piata , pentru ca din pacate sunt mult mai multe persoane care merg in aceste locatii , dar ura dumneavoastra impotriva lui Dumnezeu si a Bisericii , zidite de fiul lui Dumnezeu Issus Hristos face sa va exprimati in acest mod ,, barbosii in sutane ,, sunt slujitorii lui Dumnezeu , ca va place sau nu va place , de 2000 de ani lupta lumea impotriva lui Dumnezeu fara sa se gandeasca ca mai repede sau mai tarziu , lumea va merge la judecata chiar in fata lui Dumnezeu CARE CREDE CA VA TRAI VESNIC SA RIDICE O MANA DUPA CE MOARE

  2. sa fie amendati toti cei ce merg in piete , cei ce merg in mall – uri , cei ce merg in autobuze , pentru ca din pacate sunt mult mai multi decat cei ce merg la biserica , dar ura lumi fata de fiul lui Dumnezeu este tot mai mare si se manifesta doar impotriva Bisericii Ortodoxe , pentru ca este sigura care pastreaza invatatura ce dreapta , ca va convine sau nu ,, barbosii in sutane ,, sunt slujitorii lui Dumnezeu , si stie Acesta ce pacate si virtuti au , iar daca Dumnezeu care este viu si neschimbat a hotarat sa ii fie slujitorii sa vad eu cine are curaj sa conteste acesta .de 2000 de ani lupta lumea impotriva imparatiei lui Dumnezeu , fara sa le treaca prin minte ca pana la urma tot la judecata bunului Dumnezeu ajung . CEI CARE AU OBIECTII SI CRED CA VOR RAMANE VESNIC IN TRUP SA RIDICE MANA DUPA CE VOR FI VIZITATI DE DOAMNA CU COASA

 2. Bun simt nu avem de mult! Ce va maimuțărit atâta ? Iar masca…poate nu au avut bani sa-și cumpere!!! E austeritate! Sau ați uitat?

  1. DA SIGUR EXTREM DE CIVILIZATE , AM UITAT DE SUBLIMA INCHIZITIE CARE TORTURA SI ARDEA PE RUG FEMEI NEVINOVATE , SAU GERMANI CU NAZISTII LOR ,SI MULTE ALTELE , CE MEMORIE SCURTA AVEM

 3. Acelas lucru sa intimplat si la Simleu la biserica ortodoxa Nr 1 sub directa supraveghere a protopopului si a preotului paroh ei considerind ca asa trebuie sa se intimple si neluind nici o masura ( cu cit sunt mai multi preoti intro biserica cu atit sunt mai multe organizatii SATANISTE in fiecare biserica ) debandada totala nici vorba de credinta ! RUSINE

 4. Din categoria reportaj idiot, scris de onidioata, pentru idioti.
  Cam asa s.ar descrie acest articol. De cand lumea si pamantul, au fost 3 categorii de legi. Pentru palmasii de rand
  Pentru tigani
  Pentru clerul monahal ortodox.

  Pai cine sa amendeze biserica? Hai, pe bune acum.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut