Fără mască la orele de sport?

0
129

Elevii din România poartă în prezent mască la toate cursurile, inclusiv la orele de sport. Ministerul Educației a formulat o propunere care ar permite elevilor să facă orele de sport fără mască. În sprijinul acestei propuneri vin Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală Alma Mater.

„Este inexplicabil faptul că, atunci când s-au stabilit măsurile prin ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, reprezentanții Ministerului Sănătății au afirmat că s-au inspirat din deciziile luate de alte țări, nu însă și în ceea ce privește purtarea măștilor de către elevi la orele de educație fizică și sport. Și atunci, și în prezent, elevii din majoritatea țărilor membre UE nu sunt obligați să poarte mască la orele de educație fizică. Greșesc specialiștii din aceste țări sau avem noi o problemă?!”, se arată în comunicatul comun al părinților și profesorilor, emis la data de 1 martie.

Conform propunerii Ministerului Educației, copiii trebuie să păstreze distanța de 1,5 m și să evite pe cât se poate sporturile de echipă. În plus, atunci când este posibil, orele de sport ar trebui organizate în aer liber. Medicii spun că portul măștii la orele de educație fizică afectează capacitatea de efort, hiperventilația pe durată mai mare de 15 minute cu masca pe față nefiind indicată. Din sporturile de performanță se cunoaște faptul că oxigenul în aer are saturația de 21%, iar atunci când purtăm mască sau fular concentrația scade la 19,5%. E ca și cum copiii ar exersa la altitudinea de 600 de metri.

Semnatarii comunicatului consideră că, după o perioadă atât de îndelungată în care elevii au stat departe de școală, orele de sport sunt mai mult decât binevenite dacă se fac fără mască, reprezentând atât o revigorare psihică, cât și fizică. Elevilor li se poate impune purtarea măștii sanitare atunci când se deplasează către și de la locul de desfășurare a activităților fizice și până la momentul începerii orei.

„Profesorii de educație fizică sunt capabili să-și organizeze orele în așa fel încât să reducă la minimum riscul ca elevii să contacteze virusul”, scrie în același comunicat. Ca și argument, e adăugat faptul că riscul transmiterii coronavirusului este mult mai mare atunci când elevii își petrec timpul liber în mall-uri, în stațiuni sau în mijloacele de transport în comun decât la orele de educație fizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.
Nota
Sunt interzise injuriile, incitările la ură sau violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația Graiul Sălajului nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea de a solicita ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, trimise pe adresa de e-mail a redacției, graiulsj@unisys.ro.