septembrie 28, 2023

”Familia Maniu în istoria românilor” -simpozion științific

0

Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, Casa Memorială ”Iuliu Maniu” Bădăcin, în parteneriat cu Primăria Orașului Șimleu Silvaniei și Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române din Cluj-Napoca organizează Simpozionul științific ”Familia Maniu în istoria românilor”. Evenimentul se va desfășura în perioada 7-8 septembrie, în localitățile Șimleu Silvaniei, Bădăcin și Zalău.

Simpozionul științific ”Familia Maniu în istoria românilor” este organizat în contextul ”Anului Maniu” instituit de către Parlamentul României, având în vedere că în anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui om politic Iuliu Maniu și 70 de ani de la tragicul său sfârșit, în temnița comunistă de la Sighetu Marmației. De asemenea, la 10 septembrie 2023, se împlinesc 190 de ani de la nașterea lui Ioan Maniu, personalitate marcantă a Sălajului din a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Evenimentul se bucură de participarea a 28 de cercetători și specialiști din țară, dar și de peste granițe, respectiv din Marea Britanie și Ungaria.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc joi, 7 septembrie, la Primăria Orașului Șimleu Silvaniei, unde vor adresa un cuvânt de bun venit Dinu Iancu Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, Mihai-Cristian Lazăr, primarul orașului Șimleu Silvaniei, P.S. dr. Virgil Bercea, episcopul Eparhiei Române Unite cu Roma Greco-Catolică Oradea, dr. Florin-Daniel Șandru, președinte executiv al Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc și dr. Corina Bejinariu, manager al Muzeului Județean de Istorie și Artă Zalău. Deschiderea oficială va fi urmată de lucrări în plen, cu participarea prof. univ. dr. Ioan Bolovan, director al Institutului de Istorie „George Barițiu”, Cluj Napoca. Invitații se vor deplasa la Casa Memorială ”Iuliu Maniu” de la Bădăcin, unde se vor desfășura lucrările simpozionului științific pe parcursul celor două zile.

Manifestările științifice se vor încheia cu vernisajul expoziției temporare: „Vinovații fără vină”. Elita sălăjeană în închisorile comuniste, care va avea loc vineri, 8 septembrie, la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, începând cu ora 13.00.

În cadrul Simpozionului științific ”Familia Maniu în istoria românilor”, vor fi prezentate o serie de comunicări științifice, printre invitați numărându-se și Dr. Dennis Deletant de la University College, Londra, (Iuliu Maniu și Marea Britanie, 1940-1945), Dr. Eduard Fârtan – Londra (Corespondența dintre Iuliu Maniu și Viorel V. Tilea în arhiva Fundației Rațiu din Londra), Dr. Marchut Réka – Centrul de Studii Sociale, Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităților Naționale, Budapesta (Locuri din viața lui Iuliu Maniu înainte de 1918).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut