Factura la gaze, plătită în rate

Factura de gaze naturale va putea fi achitată eşalonat de clienţii vulnerabili, pe o perioadă de minimum 3 luni. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin lansat joi, 23 februarie, în consultare publică de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

„Ţinând cont de dinamica pieţelor de energie din UE şi implicit din România, ANRE este într-un proces continuu şi constant de adaptare şi îmbunătăţire a reglementărilor comerciale în acord cu legislaţia primară şi cu necesităţile tuturor participanţilor la piaţă.

În acest sens, am elaborat şi supus consultării publice Proiectul de Ordin al ANRE pentru modificarea şi completarea unor Ordine ale preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei şi de abrogare a Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 96/2015 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a clienţilor finali de energie electrică şi gaze naturale, cu modificările şi completările ulterioare, care aduce îmbunătăţiri cadrului de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a gazelor naturale la locurile de consum ale clienţilor finali”, precizează un comunicat al Agenției.

Potrivit documentului, în cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de către client, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura.

Dacă o factură de gaze a întârziat 3 luni, consumatorul va avea la dispoziție 3 luni pentru a plăti sumele restante.

Totodată, proiectul prevede detalierea modalităților de soluţionare de către furnizor a plângerilor clientului final privind facturarea, acesta nefiind obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluționarea plângerii.

Simplificarea facturilor, dorința ANRE

ANRE a lansat în dezbatere publică și simplificarea conținutului tuturor facturilor de gaze naturale, respectiv a informațiilor obligatorii care trebuie incluse de către furnizor.

Concret, toate facturile vor fi modificate, indiferent că sunt emise de Engie, E.ON, Enel Energy, OMV Petrom sau alt furnizor de gaze.

Pentru o mai bună înțelegere de către clientul final a facturii, s-a stabilit că prima pagină a facturii va cuprinde doar informațiile prioritare esențiale, astfel încât clientul final să știe consumul facturat şi cât trebuie să plătească pentru acesta; a doua pagină a facturii va cuprinde detaliile facturii, inclusiv defalcarea componentelor din care este format prețul final facturat de către furnizor clientului final; anexa facturii va cuprinde informaţiile adiţionale care nu se referă la facturare, dar care pot fi utile clientului final pe parcursul derulării contractului de furnizare a gazelor naturale, precum și informaţiile privind facturarea, care oferă periodic clientului final o perspectivă cuprinzătoare asupra consumului efectiv realizat şi a costului actual cu gazele naturale astfel încât acesta să aibă posibilitatea de a-şi ajusta propriul consum, vor fi trecute de furnizor în anexa la factură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *