Fabrica mobila de suc de mere a zalauanului Liviu Hosu va rezolva criza supraproducției din Salaj

Un zalauan a gasit o soluție ingenioasa și profitabila pentru toata lumea prin care va scoate din criza cultivatorii de mere din Salaj, care s-au ales în ultimii ani cu supraproducții care i-au obligat pur și simplu sa lase livezile neculese, pentru ca prețul merelor pe piața nu justifica efortul recoltarii și nici macar nu acoperea transportul.
Zalauanul Liviu Hosu a pus “pe roate” singura fabrica mobila de suc de mere din Salaj și a doua ca marime din Tranislvania, dupa fabrica din Miercurea Ciuc. Ideea i-a venit dupa o plimbare cu ATV-ul prin Livada Meseș din Zalau. “Am vazut merii încarcați cu fructe. Plin de fructe și pe jos. Nu le culege nimeni, putrezesc acolo. Am ajuns acasa și m-am tot gândit ce se întâmpla cu producția de mere, de nu mai trebuie nimanui. Am dat apoi din greșeala peste un videclip pe internet cu un baiat care facea suc din mere”, ne-a declarat Liviu Hosu.
Hosu s-a apucat pe treaba. A mers în Olanda, de unde a achiziționat o fabrica de suc de mere mobila care poate fi tractata de o mașina mare oriunde. A adus-o la Zalau și a dat drumul producției. Sucul iese la un preț și de trei ori mai mic decât cel al sucului cumparat din supermarket.
Toata lumea iese în câștig
“Eu îmi produc suc pentru vânzare, însa în cantitați mici. Îi aștept pe salajeni sa vina sa își faca suc la mine. Decât sa vânda merele cu 20 de bani la cei care le cumpara pentru sapun, mai bine vin la mine sa le fac din ele suc. Prețul e de 2 lei și 20 de bani pentru sucul ambalat în pungi de cinci litri și de 2 lei și 50 de bani pentru sucul ambalat în pungi de trei litri”, ne spune Hosu.
Prima producție de suc a fost facuta deja saptamâna trecuta, iar Hosu ne-a aratat cu aceasta ocazie mecanismele fabricii.
“Totul e din inox, merge totul fara probleme, e mecanizat. Doi oameni ajung ca sa faca mii de litri de suc zilnic. Aștept pe oricine vrea sa își faca suc sa vina. Eu iau merele, le vars pe o banda, de unde fabrica face tot; le spala automat, le curața. Sucul este pasturizat și realizat la 80 de grade, astfel încât sa reziste și 2 ani daca e cazul. Am doua tancuri de racire la fabrica, astfel încât treaba sa mearga repede. Reziduul de la mere o sa-l dau sa fie folosit în agricultura, ca furaj la animale”, spune Hosu.
Prețul de producție este rentabil pentru orice salajean care are mere și nu are unde le da mai departe.
“Prețul este de 2,20 și 2,50 pe litru. stop_coloana O suta de litri de suc înseamna 220 de lei. La magazin, litrul de suc de mere natural este mult mai scump. La mine prețul este de 2,20 lei doar pentru ca sunt scumpe pungile în care ambalez sucul. Ele sunt închise ermetic și puse într-o cutie. Totul este realizat automat de utilaj. Problema este ca pungile sunt scumpe, iar atunci eu am adaugat în preț și punga. Altfel ar fi mai ieftin”, ne spune Hosu.
Înteprinzatorul din Zalau este convins ca mulți salajeni vor merge sa își faca la el suc de mere, pentru ca sunt fructe din belșug și nu au unde sa le valorifice.
“Ce sa faci cu merele? Sa le lași pe jos în loc sa faci suc suta la suta natural? Sucul e fara pulpa, este foarte bun la gust și sanatos. Mulți zalauani mi-au promis deja ca vin cu merele sa faca suc, pentru ca este o alternativa la sucul din comerț. Utilajul este tractabil. E ca o remorca cu prelata și o pot amplasa oriunde ma pot racorda la curent și apa. Daca ma suna cineva din Ileanda – sa dau un exemplu – și spune ca are trei tone de mere, ma urc în mașina, leg fabrica dupa mașina și am plecat acolo sa facem suc. Sunt primiți toți salajenii care au mere și nu accepta sa le vânda cu 20 de bani pe kilogram. Cine știe, poate cineva va vrea sa vânda sucul mai departe și sa realizeze un lanț comercial, pentru ca prețul de producție e mic iar calitatea este superioara”, spune Hosu.
Sortimentație variata
La fabrica lui Liviu Hosu, din o suta de kilograme de mere se produc aproximativ 70 – 75 de litri de suc de mere, însa sucul poate fi facut și cu mere și sfecla roșie, mere și pere sau mere și morcovi.
“Am diferite site prin care merele pot fi tocate în funcție de marimea lor. La o suta de kilograme de mere trebuie puse cam 15 kilograme de morcovi și iese un suc cu aroma de morcovi. Gramajul e de 85 la suta mar și 15 la suta pere, sfecla sau morcovi. Când dau drumul la fabrica, într-o zi trebuie sa produc din start suc din 350 de kilograme de mere, iar apoi utilajul accepta minim 75 de kilograme de mere”, ne explica destoinicul întreprinzator.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *