Reţeaua de transport gaze naturale din Sălaj ar putea fi extinsă cu circa 60 de kilometri, potrivit unor discuţii care au loc vineri, între conducerea companiei Transgaz şi reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţe, la întâlnire fiind prezent şi ministrul de Interne Lucian Bode.

La finalul întâlnirii, Lucian Bode a precizat că în prezent, pe teritoriul judeţului Sălaj există 247,1 kilometri de conducte de transport gaze naturale şi că, în cadrul discuţiilor, directorul Transgaz, Ion Sterian, a dat asigurări că există fondurile necesare şi disponibilitatea de a investi în dezvoltarea a trei noi sectoare, pentru extinderea reţelei de transport cu încă 60 de kilometri.

„Odată cu finalizarea acestor lucrări judeţul Sălaj va avea peste 300 de kilometri de reţea de transport gaze naturale. Este foarte îmbucurător că directorul general al companiei Trangaz, Ion Stelian, ne-a spus un lucru limpede: avem bani în buget, depinde doar de dumneavoastră să fiţi organizaţi cu tot ce înseamnă intenţii de a dezvolta reţelele de distribuţie pentru ca noi, în maxim un an de zile, să alocăm aceste fonduri şi să începem execuţia lucrărilor”, a declarat Lucian Bode.

Prezent la conferinţa de presă de vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Dinu Iancu Sălăjanu, a precizat că instituţia pe care o conduce va înfiinţa un grup de lucru care va oferi administraţiilor locale consultanţă pentru întocmirea proiectelor.        

”Încă din campania electorală mi-am luat angajamentul de a sprijini comunele sălăjene pentru a introduce, extinde sau dezvolta infrastructura necesară alimentării cu gaz metan. După ce în luna decembrie am inițiat și organizat două întâlniri între reprezentanți ai administrațiilor locale și proiectanți specializați în extinderea și introducerea rețelelor de gaz metan, astăzi a venit momentul ca în fața colegilor primari să fie prezentă conducerea Societății Naționale de Transport Gaze Naturale Transgaz, operatorul licențiat care asigură transportul gazelor naturale și alimentarea consumatorilor din județul Sălaj, reprezentată prin domnul director general Ion Sterian. La nivelul Consiliul Județean Sălaj va funcționa un grup de lucru care va veni sprijini autorităților locale care doresc introducerea sau extinderea rețelelor de gaze naturale. Această întâlnire, foarte benefică pentru autoritățile locale și comunitățile sălăjene care au găsit răspunsuri și soluții la problemele ridicate, a fost posibilă datorită domnului ministru Lucian Bode, căruia îi mulțumesc cu această ocazie pentru implicarea și sprijinul acordat în ceea ce înseamnă obiectivul nostru comun: Reclădirea Sălajului”, susţine Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.

În cadrul întâlnirii, specialiștii Transgaz au propus gruparea UAT-urilor în nouă asociații, în funcție de poziționarea geografică, care să întocmească studiile de fezabilitate. De asemenea, în urma analizei preliminare, a rezultat că sunt necesare următoarele dezvoltări în Sistemul Național de Transport gaze naturale, pe o lungime de 60 km: conductă de transport pe direcția Hereclean, Sărmășag, conductă de transport pe direcția Șimleu Silvaniei, Boghiș, Marca, conductă de transport pe direcția Românași, Dragu.

În momentul de față, rețeaua de gaz metan din județul Sălaj măsoară peste 247 km de conducte de transport, 17 stații de reglare-măsurare pentru alimentare localități și 2 stații de reglare-măsurare pentru consumatori industriali (Michelin și Tenaris).

Începând cu anul 2017, au fost transmise către Transgaz un număr de 32 de solicitări, venite de la primării sau proiectanți, pentru racordare la Sistemul Național de Transport gaze naturale.

Solicitări depuse din județul Sălaj către Transgaz, aflate în diferite stadii: comunele Zalha, Rus, Șimișna, Lozna, Letca, Băbeni, Creaca, Bobota, Românași, Vârșolț, Bănișor, Meseșenii de Jos, Cizer, Crișeni, Horoatu Crasnei, Gâlgău, Bălan, Hida, Dragu, Gârbou, Șamșud, Ileanda, Dobrin, Sălățig, Nușfalău, Carastelec, Boghiș, Camăr, Valcău de Jos, Plopiș, Marca, Halmășd, Ip, Măeriște, Hereclean, oraș Jibou (sate aparținătoare Cuceu, Husia, Rona).

În acelaşi context, Lucian Bode a precizat că 43 de consumatori din zona Valea Miţii, din Zalău, vor beneficia în curând de racordare la reţeaua de gaze naturale, printr-o investiţie de 1,3 milioane de lei a distribuitorului de gaz.