Expozitie foto “Fetele pandemei”


O documentare in timp real a uneia dintre cele mai mari provocari din istoria noastra recenta


Începând de maine, 30 iulie, pâna duminica, 2 august, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau va invita pe Platoul Central din fata Cladirii Prefecturii Salaj sa vedeti expozitia foto-documentara ,,Fetele pandemiei”. Din 4 august, expozitia se va muta la Galeria de Arta ,,Ioan Sima^ unde va putea fi vizitata pâna la sfârsitul lunii august.

Expozitia se doreste a fi o prima forma de documentare în timp real a perioadei pe care o parcurgem si în care ne confruntam cu una dintre cele mai mari provocari epidemiologice, dar nu numai, ale ultimelor decenii.

Demersul a pornit de la convingerea ca misiunea muzeelor de a cerceta si documenta socialul nu trebuie cantonata exclusiv într-o orientare paseista, abordând exclusiv teme si fenomene ale trecutului mai mult sau mai putin îndepartat. E absolut necesar ca muzeele sa fie racordate la problemele si provocarile prezentului în asa fel încât eforturile lor de documentare si constituire a colectiilor si bazelor de date sa devina, peste timp, surse ce vor putea ilustra o istorie ^traita^ a unor perioade, experiente, crize sau situatii limita, spun reprezentantii institutiei.

Ideea expozitiei s-a nascut pornind de la “descoperirea” în social media a unui ciclu de fotografii denumit “santier în pandemie” si realizate de Ionut Teoderascu, un tânar masterand la Londra, a carui perioada de izolare, dupa reîntoarcerea fortata de împrejurari, s-a transformat într-un proiect spontan de documentare a acelui sector ce nu si-a putut suspenda sau muta activitatea la domiciliu. Reprezentantii muzeului considera ca acest ciclu de fotografii, realizate zilnic, are potentialul de a deveni, în timp, o excelenta sursa de documentare si, ca atare, a fost preluata si extinsa ideea lui Ionut Teoderascu, prin colaborari si cu alti fotografi, ceea ce a permis surprinderea mai multe “fete” ale vietii în pandemie. Fotografiile sunt realizate de Ionut Teoderascu, Vlad Petri, Eli Driu si Nicu Cherciu.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *