Expozitia Regionala de Bubaline – un pas spre ”repunerea in drepturi” a acestei specii

Dupa 1989, in Romania, numarul bivolilor a scazut de peste 10 ori!
Din cei aproximativ 27.000 de bivoli care mai exista in Romania, 42 au fost prezenti joi 21 mai la Expozitia Regionala de Bubaline organizata in localitatea Romanasi de catre SC Global Distribution Group SRL, in parteneriat cu Asociatia crescatorilor de bivoli din Transilvania, Primaria comunei Romanasi, Asociatia crescatorilor de bovine din judetul Salaj. Judetul nostru ocupa locul trei pe tara, dupa Bihor si Cluj, in ceea ce priveste numarul de bivoli inregistrati (in jur de 7000 de capete) Prima editie a acestei manifestari, a reunit crescatori de bivoli din patru judete: Bistrita, Maramures, Satu Mare si Salaj. Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului “Implementarea sistemului de exploatare de tip euro-ferma pentru lapte si carne la specia bubaline” si are in vedere modernizarea sistemelor de crestere, nutritie, reproductie si promovarea produselor traditionale din lapte si carne de bivol. In paranteza fie spus, fermierii italieni, cei ce produc vestita branza mozzarela, dar si englezi si-au dezvoltat afacerile prin bivoli importati din Romania. Bivolii Transilvaniei sunt transformati in salam de lux de catre italieni, iar tari precum Irlanda, Anglia, Germania, importa bubaline si pentru faptul ca aceste animale sunt imune la boala vacii nebune. La noi numarul de bubaline este intr-o scadere ingrijoratoare, atat datorita exporturilor masive, cat si imbatranirii populatiei rurale si masurilor legislative care fac cresterea animalelor nerentabila. Aceasta prima editie a Expozitiei Regionale de Bubaline a fost organizata tocmai pentru revigorarea indeletnicirii de crescator de bivoli si infiintarea de ferme zootehnice cu aceasta specie.
Manifestarea de ieri a fost deschisa de dl. Marius Borzan, primarul comunei Romanasi, care le-a urat bun venit participantilor. Si primarul de Zalau, Radu Capilnasiu, a fost prezent la eveniment si le-a spus cateva vorbe crescatorilor de bubaline. D-na Maria Vasile, reprezentant al Ministerului Agriculturii Padurilor si Dezvoltarii Rurale, s-a aratat incantata de organizarea acestei prime editii a expozitiei de bubaline si a transmis un salut organizatorilor si participantilor din partea MAPDR. Vicepresedintele Consiliului Judetean Salaj, dl. Cristian Ionescu i-a felicitat atat pe crescatorii de animale cat si pe cei ce au avut aceasta initiativa. Sufletul evenimentului a fost dl dr. ing. Ioan Chereches din cadrul Oficiului de Ameliorare si Reproductie in Zootehnie (OARZ) care a condus si supravegheat intreaga manifestare.
Dupa bonitarea animalelor si prezentarea lor asistentei, un juriu alcatuit din cinci membri a premiat cele mai frumoase si mai productive bivolite prezente la expozitie: Bivolite lactatia I si II: locul I – Nicolae Bojan, Buciumi, locul II – Constantin Pausan, Romanasi, locul III – Aurel Ciupe, Buciumi . Mentiuni la aceasta categorie s-au acordat pentru animalele crescute de Aurel Ciupe din Bodia si Augustin Chichisan din Romanasi. La categoria lactatia III-V juriul a acordat premii pentru urmatorii detinatori de bubaline: locul I – Augustin Puscas, Bodia, locul II – Vasile Petrusan, Romanasi, locul III – Florian Bogdan – judetul Maramures; mentiuni: Floare Tuns, Maramures, Petru Suciu, Romanasi, Ioil Adolian, Pausa, Ioan Rus, Barsau de Sus (Satu Mare); bivolite peste lactatia a VI-a: locul I – Aurel Holhos, Bodia, locul II – Constantin Pausan, Romanasi, locul III – Augustin Todoran, Romanasi; mentiuni: Pompei Dunca, Bistrita-Nasaud, Ioan Martin, Maramures, Ioan Rus, Satu Mare. La categoria juninci de tineret bubalin au fost premiati: Mihai Cozma din Chichisa si Ilie Breje din Buciumi. Pentru vitei intre 0-6 luni, au fost premiati: Nicolae Ciupe, Pompei Caian si Nicolae Bejean, toti din Buciumi. Lui Teodor Moroti din Romanasi i s-a decernat Diploma de excelenta pentru cel mai mare numar de bivoli crescuti in gospodarie.
Marele premiu al expozitiei i-a fost decernat lui Augustin Puscas din Bodia pentru bivolita bonitata cu nr. 19. “Premiata” este o bubalina de generatia a III-a, din insamantari artificiale cu productie de lapte foarte buna. Premiile si mentiunile au constat in diplome, cupe si bani. Evenimentul s-a incheiat cu mici si bere oferiti de organizatori si cu un concert de muzica populara sustinut de solistul Marius Pacurar.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *