În data de 5 octombrie, la Ambasada României din Austria a avut loc conferința intitulată „Iuliu Maniu – destin de excepție și model pentru eternitate”.

În cadrul evenimentului a fost vernisată și Expoziția fotodocumentară „Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție”.

Ambasadorul Emil Hurezeanu a evidențiat importanța marcării anului jubiliar, precum și a personalității lui Iuliu Maniu, sălăjeanul care a avut un rol fundamental în realizarea Marii Uniri de la 1918.

Peste 70 de persoane din mediul academic, bisericesc și cultural au răspuns invitației de a participa la acest eveniment.

„La 5 octombrie 2023, la Ambasada României în Austria a avut loc conferința intitulată <Iuliu Maniu – destin de excepție și model pentru eternitate> la care am avut bucuria de a participa alături de PS Claudiu Lucian Pop, Episcop Greco-Catolic de Cluj-Gherla, Ion-Andrei Gherasim, președintele executiv al Fundației <Corneliu Coposu>, Dr. Andrea Dobeș, muzeograf principal la Memorialul din Sighetu-Marmației și Dr. Cosmin Budeancă, vicepreședinte al Fundației Culturale <Memoria>. În cadrul evenimentului a fost vernisată și Expoziția fotodocumentară <Iuliu Maniu – povestea unui destin de excepție>. Ambasadorul Emil Hurezeanu a evidențiat importanța marcării anului jubiliar, precum și a personalității lui Iuliu Maniu, care, a avut un rol fundamental în realizarea Marii Uniri de la 1918. Cei prezenți au reliefat diverse aspecte din viața fostului premier: acțiunea din toamna anului 1918 de la Viena, când a organizat Armata Română din Transilvania și timp de 55 de zile a asigurat ordinea în capitala Austriei, în timpul grevei poliției vieneze; perioada petrecută ca deținut politic în penitenciarul de la Sighet, precum și numeroasele eforturi de a menține în atenția publicului larg imaginea personalității lui Iuliu Maniu și a rolului esențial pe care l-a jucat în realizarea statului român modern”, spune Cristian Borz, preot în Parohia Greco-Catolică Bădăcin și președinte al Asociației Casa Memorială „Iuliu Maniu”.