Expoziția Ligiei Bodea din Iaz, apreciata de Victor Ponta

N-au trecut decât patru zile de la vernisajul Expoziției de icoane pe sticla, costume populareși obiecte tradiționale”, organizata la Palatul Parlamentului de salajeanca Ligia Alexandra Bodea din Iazși aprecierile au început sa curga, în presa, la televiziune, la radio, pe buzele sutelor de vizitatori. Sugestiv intitulata „Icoana din inima mea”, expoziția artistei salajence la Palatul Parlamentului a fost prezentata chiar de Virgil Ștefan Niculescu, director general la Muzeul Național al Țaranului Român. Evenimentul cultural este dedicat Saptamânii Patimilor lui Iisus și Sarbatorilor Pascale.

Admirație la nivel înalt.

Cele peste o suta de icoane pe sticla, costumele populare de pe Valea Barcaului, obiectele casniceși decorative provenite din gospodariile așezate la poalele Munților Plopiș au trezit un interes deosebit și admirația vizitatorilor fie ca erau grupuri de români sau straini, miniștri, foști miniștri, secretari de stat sau parlamentari. De pilda, deputatul de Salaj Lucian Bode, nascutși crescut pe Valea Barcaului, i-a luat pe foștii miniștri Ialomițeanuși Boghieviciși le-a explicat cu cât simț artistic, cu câta migalași truda se „plamadește” un costum popular din zona. 

Icoana pictata de Ligia Bodea
va fi expusa în cabinetul lui Ponta

În fața icoanelor pe sticla a poposit mai bine de o jumatate de ceasși premierul Victor Ponta. El a fost încântat de stop_coloana tehnica picturii pe sticla practicata de Ligia Bodeași a apreciat harul cu care este înzestrata artista. Ca un suvenir, artista din Salaj i-a daruit premierului o minunata icoana, iar acesta a promis ca o va expune în cabinetul sau. Victor Ponta s-a întreținut câteva minute cu artista din Iazși cu invitații sai, iar la sfârșit i-a spus Ligiei sa apeleze la el, adica la premier, daca va fi nevoie, pentru promovarea actului artistic pe care aceasta îl practica.

Muzeul Ligia Bodea

La cei 21 de ani ai sai, Ligia Alexandra Bodea este în prezent studenta la Cluj-Napoca. „nca de la vârsta de 12 ani a adunat obiecte vechiși costume populare pentru a le expune în casa bunicii,din Iaz, care mai apoi a devenit „Muzeul de Arta Populara Ligia Bodea”. Pe lânga pasiunea pentru tradiția populara, Ligia Alexandra Bodea o mai areși pe cea de a picta icoane pe sticla. A pictat peste o suta de icoaneși îi învațași pe copii aceasta taina în taberele de pictura pe care le organizeaza în fiecare vara la Iaz

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *