E mai plăcut ca la noi.
Mai mergem
Caştigătorii sejurului la Balchik oferit de Graiul Sălajului spun că experienţa plăcută trăită de Revelion i-a determinat să se intoarcă in vară in Bulgaria.
Familia Jecan Dan şi Geanina şi-a petrecut Revelionul 2011 in staţiunea bulgară Balchik, după ce doamna Barbu, bunica lor şi o cititoare fidelă a ziarului nostru, a caştigat concursul „Vacanţa de Revelion cu abonament la Graiul Sălajului” şi a hotărat să le facă un cadou inedit nepoţilor săi. Cei doi tineri au ţinut la intoarcere să ne spună că au rămas plăcut impresionaţi de facilităţile şi condiţiile ireproşabile oferite de litoralul şi staţiunile bulgăreşti de la malul Mării Negre. IDorim pe această cale să vă mulţumim pentru sejurul oferit, a fost o surpriză neaşteptată şi o experienţă foarte placutăI, ne-a declarat Dan Jecan la intoarcerea in ţară. Pornind de la această disponibilitate a familiei Jecan de a-şi mărturisi impresiile, am hotărat să redăm experienţa lor, punctand cateva lucruri importante, sub formă de interviu.
R: Ce impresie v-a lăsat staţiunea bulgară şi sejurul oferit de Graiul Sălajului?
J.D.: Balchik-ul este o staţiune care are ceva de oferit turiştilor chiar şi in timpul iernii pentru că este un orăşel frumos, mai ales datorită Castelului din localitate. Sejurul a fost grozav pentru relaxare, cu plimbări pe malul mării pe o vreme primăvăratică şi vizită la Castel şi grădina botanică din Balchik, iar hotelul foarte primitor.
R: Ce plusuri consideraţi că are litoralul din Bulgaria faţă de cel romanesc?
J.D.: Din perspectiva Balchik-ului, plusul vine din potenţialul turistic al oraşului in sine, chiar dacă nu ar fi fost pe litoral. Fiind iarna, nu am putut să ne dăm seama cum e staţiunea atunci cand este varf de sezon estival. Ce este insă evident e relieful mai deosebit, e un ţărm mai inalt, sunt chiar şi cateva stanci a căror imagine, dacă nu vezi marea, pot să te facă să crezi că te afli la munte. Ne-a mai plăcut şi faptul că staţiunea nu era doar o aglomeraţie de hoteluri şi pensiuni, ci este un oraş cu o arhitectură indigenă, puţin rustică, dispusă terasat.
R.: Care este raportul calitate-preţ in Bulgaria, in comparaţie cu cel din Romania?
J.D.: In opinia mea, preţurile sunt puţin mai mici in Bulgaria, iar serviciile de o calitate mai bună, existand un focus mai ridicat pe client. Cei din hotel şi din locurile frecventate de turişti vorbeau chiar limba romană. In plus, restaurantele şi hotelurile aveau meniuri in romană şi puteai să plăteşti şi in lei dacă vroiai. Asta demonstrează atenţia deosebită pe care o acordă clienţilor cei mai frecvenţi in Bulgaria: romanii.
R.: Despre tradiţiile din Bulgaria ce ne puteţi spune?
J.D.: La hotelul la care am stat am avut şansa să aflăm cate ceva despre tradiţiile din Bulgaria pentru că in seara de Revelion, pe langă o masă bogată, hotelul a organizat şi un program de divertisment: dansuri şi muzică tradiţională, jonglerii şi iluzionism. Am fost foarte impresionaţi de costumele şi dansurile vecinilor noştri de la Sud. Despre mancare vă pot spune că aceasta e destul de asemănătoare cu a noastră, deşi au şi anumite condimente sau combinaţii mai puţin intalnite la noi, cu un specific turcesc.
R.: V-aţi mai intoarce in staţiunile din Bulgaria?
J.D.: Da. Acest sejur ne-a trezit apetitul faţă de un litoral care e aproape de al nostru şi care pare să ofere ceva diferit şi servicii mai bune. Şi mai ales, o să ne intoarcem la Balchik in timpul verii pentru a admira grădina botanică in toată splendoarea ei.