Excursie pe urmele primilor creștini din Sălaj

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă, vă propune o nouă excursie interesantă prin județ, în cadrul proiectului “Circuitul Anotimpurilor”, pe urmele primilor creștini din Sălaj.

“Știați că dacă o iei la pas în localitatea Jac, pe Dealul Cămnin și la Pemnița Monului, mergi pe urmele primilor creștini din Sălaj?! Pasionați de istorie, inspirați de descoperirile colaboratorilor noștri de la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și curioși să aflăm povestea reală a altor locuri din Țara Silvaniei, în 25 iunie, pornim din Zalău, cu destinația Jac, într-un traseu cu durata de aproximativ 6 ore.

Vizitarea amenajărilor rupestre cu caracter creștin de la Jac, Dealul Cămnin, din comuna Creaca, este motivul pentru prima oprire din traseul propus.

Dealul Cămnin este dispus la limita sud-estică a Complexului Arheologic Porolissum, în hotarul localității Jac. Dealul respectiv era cunoscut de mai bine de o jumătate de secol în literatura arheologică prin vestigiile descoperite aici. În anii 1958 și 1994, au fost efectuate câteva sondaje arheologice care au vizat elementele defensive ale fortificației din perioada Primei Epoci a Fierului. Începând cu anul 2015, Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău derulează un proiect de reinvestigare arheologică a elementelor istorice identificate pe Dealul Cămnin.

Extrem de interesante sunt rezultatele cercetările arheologice efectuate în anii 2015-2019, în zona fostei cariere de piatră din epoca romană, aici fiind identificate mai multe amenajări rupestre atribuibile unei comunități creștine timpurii (călugări) care a activat în această zonă, cândva în perioada antichității târzii.

Fiindcă Sălajul este recunoscut pentru numărul însemnat de apicultori, dar mai ales pentru accesarea de fonduri europene și naționale, de către apicultorii sălăjeni, a doua oprire o vom face tot în localitatea Jac. Astfel, vom trece pragul gazdei noastre, familia Meseșan, unde cunoscutul crescător de albine și producător de miere și alte produse apicole, domnul Cosmin Meseșan ne va prezenta modul de procesare și ambalare al mierii, realizate prin utilizarea unor utilaje achiziționate în urma accesării de fonduri europene”, spun organizatorii.

Activitatea este organizată de Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, în colaborare cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, și este parte a proiectului ,,Circuitul Anotimpurilor”, prin care se urmărește promovarea municipiului Zalău ca punct de plecare pe diferite trasee turistice din județ.

Costurile, care vor fi suportate individual de către fiecare turist, sunt cele de transport, în valoare de 32 lei. Excursia va fi organizată pentru un grup de 20 de persoane. Cei interesați se pot înscrie la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Zalău, situat în Clădirea Transilvania, Piața Iuliu Maniu nr. 4 – 6, zilnic, între orele 9 – 17, până în 23 iunie.

Punctul de pornire va fi parcarea din spatele Primăriei municipiului Zalău, la ora 09:30, iar întoarcerea în Zalău este programată la ora 15:00.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.