septembrie 29, 2023

EXCLUSIV! Judecătorii au hotărât: Gheorghe Gurzău merge după gratii

3

La doi ani și o lună de la accidentul fatal care a îndoliat un județ prin decesul Giuliei – fetița de 12 ani care a căzut din microbuzul cu care se întorcea acasă de la școală – magistrații Judecătoriei Zalău s-au pronunțat azi, 31 martie, în procesul șoferului microbuzului și, totodată, patronul firmei de transport, Gheorghe Gurzău.

Potrivit sentinței publicate de Judecătoria Zalău, Gheorghe Gurzău a fost condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare, din care se scad lunile de arest preventiv și arest la domiciliu pe care le-a executat, iar firma de asigurări cu care Gurzău Trans avea contract este obligată să plătească daune morale familiei Giuliei. Părinții și sora acesteia vor primi câte 80 de mii de euro despăgubiri, iar bunicii materni și bunica paternă, câte 15 mii de euro fiecare. Tot firma de asigurări este obligată de instanță să plătească 177 lei Serviciului Județean de Ambulanță, contravaloarea intervenției ambulanței la momentul accidentului fatal pentru Giulia.

”(…)Condamnă pe inculpatul G. G. la pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracțiunii de ucidere din culpă (fapta din data de 19.02.2019). (…) condamnă pe inculpatul G. G. la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârsirea infracțiunii de părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia (faptă din data de 19.02.2019). Constată că cele două fapte care fac obiectul prezentului dosar au fost comise în stare de concurs real de către inculpatul G. G..(…)contopeşte pedepsele aplicate inculpatului prin prezenta hotărâre, aplică pedeapsa cea mai grea de 3 ani şi 6 luni închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă aplicată, respectiv 1 an închisoare, stabilind pedeapsa rezultantă de 4 ani şi 6 luni închisoare, care se va executa în regim de detenţie. (…) dispune prelevarea probelor biologice de la inculpat în vederea introducerii profilelor genetice în S.N.D.G.J. (…) deduce din pedeapsa stabilită durata reţinerii, respectiv perioada 21.02.2019 – 22.02.2019, perioada arestării preventive, respectiv perioada 22.02.2019 – 19.04.2019, precum şi perioada arestului la domiciliu, respectiv 19.04.2019 – 15.05.2019”, se arată în hotărârea magistraților, care poate fi atacată prin apel în termen de 10 zile de la pronunțare.

Totodată, lui Gheorghe Gurzău i-au fost acordate, ca și pedepse complementare condamnării pentru fiecare faptă, ”interzicerea dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a conduce orice fel de vehicule pentru care se eliberează permis de conducere conform OUG 195/2002 rep., care se va executa după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării conditionate”.

Pe latura civilă a procesului, instanța a admis, în parte, ”acţiunile civile exercitate în cadrul procesului penal de persoanele vătămate constituite părţi civile S. I. (tatăl victimei S. G. M.), S. N. (mama victimei S. G. M.), S. C. A. (sora victimei S. G. M.), prin reprezentant legal S. I., S. R. (bunica victimei S. G. M.), H. F. (bunica victimei S. G. M.), H. V. (bunicul victimei S. G. M.). (…) obligă pe asigurătorul de raspundere civilă S.A.R. C. I. S.A, la plata către părţile civile S. I., S. N., S. C. A., S. R., H. F. şi H. V. a următoarelor sume: – părţii civile S. I.: suma de 80.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune morale; – părţii civile S. N. suma de 80.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune morale; – părţii civile S. C. A. suma de 80.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune morale; – părţii civile S. R. suma de 15.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune morale; – părţii civile H. F. suma de 15.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune morale; – părţii civile H. V. suma de 15.000 euro (echivalentul în lei la cursul BNR de la data plăţii) cu titlu de daune morale; Respinge acţiunea civilă formulată de părţile civile în contradictoriu cu SC O. V. I. G. SA, ca neîntemeiată. Respinge restul pretenţiilor civile formulate în cauza de persoanele vătămate constituite părţi civile H. F., H. A., H. G. M., H. A. F., S. D., S. C., S. M. V., S. M. C., S. E., S. A. L., P. A. M., S. L., S. S. G., ca neîntemeiate. (…) admite acțiunea civilă formulată de S. A. J. Sălaj și dispune obligarea S.A.R. C. I. S.A la plata sumei de 177,72 lei către S. A. J. Sălaj reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate cu ocazia intervenţiei din data de 19.02.2019”.

Onorariul apărătorului desemnat din oficiu în cauză, avocat Iura Ana, în cuantum de 868 lei, rămâne în sarcina statului. Gheorghe Gurzău va plăti către stat suma de 5.000 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, respectiv suma de 2.500 de lei aferentă fazei de urmărire penală și suma de 2.500 de lei aferentă fazei de judecată.

3 thoughts on “EXCLUSIV! Judecătorii au hotărât: Gheorghe Gurzău merge după gratii

  1. Cam mult d-a trăgănat procesul când era clar de la început ca este vinovat! Pe de altă parte pedeapsa aplicată mi se pare ridicola! Și tot pe de alta parte trăim in România lucrului bine făcut și nu trebuie sa ne mai surprindă nimic!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut