Examenul de admitere la liceu ar putea fi reintrodus, în paralel cu Evaluarea Națională

Oficialii din învățământ se gândesc la o nouă lege a educației care să aducă schimbări în sistem, cel mai probabil din toamna lui 2022. Astfel, una dintre modificările majore ar aduce examenul de admitere la liceu înainte de examenul de Evaluare Națională. Și aici este vorba despre unitățile de învățământ liceal cu cerere mare. Aceste licee au trimis semnale prin care au dat de înțeles oficialilor că doresc organizarea de examene proprii de admitere, pentru a-și putea selecta candidații, în funcție de strategiile de dezvoltare a școlilor respective.

“Dacă vom reuși să avem o formă coerentă a unui proiect de lege în toamna acestui an, care să fie supus dezbaterii și adoptat de Parlament, vom putea avea introdus acest sistem încă din septembrie 2022” a declarat, vineri, Sorin Cîmpeanu, într-o conferință de presă, desfășurată la ministerul Educației, pe marginea prevederii din proiectul “România Educată”, prezentat săptămâna trecută de președintele Klaus Iohannis.

Bineînțeles că va exista posibilitatea ca elevii admiși la liceu pe baza unui examen să nu mai susțină Evaluarea Națională, acesta fiind un detaliu în plus față de planurile deja anunțate de consilierul Ligia Deca, în Proiectul România Educată. Elevii vor putea opta între a susține un examen de admitere la un anumit liceu (unde pot fi declarați admiși) sau a susține examenul de Evaluare Națională. Un procent de 25% din locuri vor rămâne libere în licee, pentru ocupare prin repartizare computerizată. Conform spuselor lui Sorin Câmpeanu, aceste examene de admitere în licee se vor da la o dată comună, astfel că elevii nu vor putea susține admiterea la mai multe licee.

“Evaluarea Națională rămâne. Dacă este vorba să nu supunem elevii la două examene, suntem în consultări cu experți în educație, cei care optează să susțină examen de admitere la un anumit liceu, vor fi declarați admiși la acel liceu. Ceilalți vor susține Evaluarea Națională și vor fi repartizați. Poate vom apela la o soluție ca un liceu care are 200 de locuri la clasa a noua, va lăsa 20-25% locuri care să poată fi ocupate după repartizarea computerizată, după Evaluarea Națională. Vă spun de pe acum. Examenele de admitere în licee vor începe la aceeași oră, în aceeași zi. Un elev nu va putea susține la două licee concurs de admitere”, a mai precizat Sorin Câmpeanu.

Și președintele țării a avut o declarație legată de acest subiect, după consultările cu privire la proiectul “România Educată”.

“Deși Evaluarea Națională rămâne principalul instrument de certificare a competențelor la finalizarea gimnaziului, și de repartizare în ciclul următor, am propus ca pe întregul parcurs al semestrului al doilea unitățile de învățământ care doresc – subliniez, care doresc – indiferent de rută teoretică, vocațională sau profesională, să poată organiza, respectiv să susțină un examen suplimentar de admitere. Acest lucru se întâmplă deja pe ruta profesională sau vocațională, fiind doar o extindere și către zona teoretică”, a anunțat președintele Klaus Iohannis, miercurea trecută.

În prezent, admiterea la liceu se realizează prin repartizare computerizată în ordinea opțiunilor exprimate, după ce, în prealabil, elevii de clasa a VIII-a au susținut examenul de Evaluare Națională.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată.